Volledig scherm
Oud-wethouder Henk Muis (GroenLinks) overweegt zijn protest zijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. © William Hoogteyling

Geen windmolens in Wijk: 'Zo komt van onze klimaatdoelen niets terecht'

Het nieuws dat er in het coalitieakkoord van VVD, GroenLinks en PCG geen plaats is voor windmolens in Wijk bij Duurstede, echode na tijdens de derde en laatste ontmoetingsavond tussen de beoogde wethouders en inwoners van de gemeente. 

,,Ik voel me bekocht en zwaar teleurgesteld,'' zei Arie Verheul. Samen met zo'n zestig vrijwilligers, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de gemeente is hij al twee jaar in de weer om de doelstelling te halen Wijk klimaatneutraal te laten zijn in 2030. 

Verheul: ,,Hiervan komt zonder windenergie niets meer terecht. Onbegrijpelijk dat milieuwethouder Hans Marchal van de PCG en GroenLinks-wethouder Wil Kosterman zijn gezwicht voor de eis van de VVD om te stoppen met windenergie. Ik heb alle vertrouwen in hen verloren.'' Verheul stopt met zijn vrijwilligerswerk.

Quote

Ik voel me bekocht en zwaar teleurge­steld.

Arie Verheul

Lidmaatschap

Eerder deze week zei oud-wethouder van GroenLinks Henk Muis in het AD hetzelfde te overwegen, en ook zijn lidmaatschap van de partij te willen opzeggen. 

De heftige kritiek vanuit de milieusector en ook vanuit haar eigen partij is voor de beoogde GroenLinks-wethouder Kosterman geen reden om te proberen het coalitieakkoord aan te passen. ,,Het was een breekpunt voor de VVD. Wij willen een betrouwbare partner zijn en onze afspraak nakomen.'' 

Mede-onderhandelaar van GroenLinks Rob Willems noemde de eis van de VVD om geen windmolens in Wijk te bouwen een 'bittere pil'. Maandagavond bespreken de leden van GroenLinks het coalitieakkoord. Zij hebben geen instemmingsrecht. Dinsdagavond bespreekt vervolgens de gemeenteraad het akkoord, waarna gestemd wordt over de beoogde wethouders Kosterman, Marchal en Willem Joustra (VVD).

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht