Volledig scherm
© Mel Boas

Geen wraking: rechters in zaak dodelijk ongeval Uithof blijven op hun plek

De zaak over het dodelijk ongeval dat in september 2016 plaatsvond op de kruising van de Padualaan en de Sorbonnelaan bij de Uithof, zal gewoon door dezelfde rechters behandeld blijven worden. Een wrakingsverzoek dat de advocaat van verdachte Raymond N. begin augustus indiende, is gisteren afgewezen. 

Volgens justitie reed N. te hard en door rood en was hij onder invloed van alcohol en softdrugs toen hij het ongeval veroorzaakte. Daarbij vielen twee doden en een gewonde. Omdat de verdachte het niet eens was met die conclusie, verzocht zijn advocaat de rechtbank extra getuigen te horen die het verhaal van N. zouden kunnen ondersteunen. Ook vroeg de raadsman meer informatie op over het functioneren van de verkeerslichten op de dag van het ongeval.

Geen heil

Aan dat laatste verzoek wilde de rechtbank best voldoen, en ook zei hij toe eventuele camerabeelden uit de omgeving te willen controleren. In het opnieuw verhoren van getuigen zag de rechtbank echter geen heil. Voor de advocaat van N. was dat reden om te constateren dat de rechtbank geen nieuwe informatie tot zich wilde nemen, waarna hij overging tot een wrakingsverzoek.

De wrakingskamer van de rechtbank gaat daar echter niet in mee. Van onbegrijpelijke beslissingen van de rechters zou volgens het onderzoek geen sprake zijn. ‘De conclusie is dat de feiten en omstandigheden die ten grondslag zijn gelegd aan het wrakingsverzoek, geen grond opleveren voor het oordeel dat de rechterlijke partijdigheid schade zou lijden’, is te lezen in de uitspraak. De wrakingskamer heeft het wrakingsverzoek daarom ongegrond verklaard. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht