Volledig scherm
Een van de nieuwe trams van de Uithoflijn. © Ricardo Smit

Geheim en kritisch rapport over Uithoflijn wordt alsnog openbaar

Een geheim rapport over de aanleg en uitvoering van de Uithoflijn, waarvoor 84 miljoen euro extra nodig is, wordt alsnog binnen 24 uur openbaar gemaakt. Dat heeft de gemeenteraad in Utrecht vanmiddag besloten. Uiterlijk rond 18.00 morgen moet de inhoud openbaar zijn.

In opdracht van de provincie Utrecht brachten de adviesbureaus Deloitte en Horváth & Partners op 2 november vorig jaar een ‘opvolgaudit’ uit over de Uithoflijn, de nieuwe sneltramlijn tussen station Utrecht Centraal en De Uithof. Hierin wordt het samenwerkingsproces tussen de provincie, de gemeente en de projectorganisatie Uithoflijn kritisch tegen het licht gehouden.

Raadsleden kunnen het rapport al enige tijd op een beveiligde website lezen. Ook ligt het rapport al even als ‘geheim’ ter inzage bij de griffie voor statenleden. In de wandelgangen van het provinciehuis is te horen dat rapport belastend is voor gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof (VVD).

Onverstandig

De VVD gaf aan het ‘onverstandig’ te vinden om het rapport te openbaren vanwege economische belangen. Het CDA, Student & Starter en de ChristenUnie wilden liever meer tijd nemen om eventueel over te gaan tot openbaarmaking, omdat ook gezamenlijk met de provincie is besloten de stukken geheim te verklaren.

Ook wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) sprak de wens uit liever wat meer tijd (enkele weken) te hebben, zodat in overleg met de provincie namen en gegevens geanonimiseerd kunnen worden. Maar een raadsmeerderheid (D66, GroenLinks, SP, PvdA en Stadsbelang Utrecht) stemde voor ‘onmiddellijke’ openbaarmaking. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht