Volledig scherm
Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, met op de achtergrond het pand van de islamitische stichting alFitrah. © anp

Geheime sessie over moskee

Burgemeester Jan van Zanen is bereid de Utrechtse gemeenteraad vertrouwelijk te informeren over de financiering van de alFitrah-moskee in Overvecht. Die toezegging deed hij donderdag in de raad.

Van Zanen deed dat na vragen van de raadsfracties van ChristenUnie, GroenLinks, D66, PvdA en VVD. Zij wilden weten of de burgemeester de informatie die hij heeft over de financiering van de moskee kan delen met de raad. De burgemeester toonde zich bereid om dat vertrouwelijk te doen. Hij kan dat niet openbaar doen, omdat hij afhankelijk is van de informatie die hij krijgt van de inlichtingendiensten. Vanwege tactische redenen kan daarover niet veel in de openbaarheid komen, zei de burgemeester. Bovendien heeft hij weinig informatie over de financiering.

Vorige week donderdag schreef deze krant na weken onderzoek dat de alFitrah-moskee banden onderhoudt met een liefdadigheidsinstelling in Koeweit. Die organisatie, Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), stond tot voor kort op de sanctielijst van de Amerikaanse overheid vanwege vermeende steun aan al-Qaeda.

De gemeenteraad wilde bovendien weten van de burgemeester hoe de relatie met de alFitrah-moskee op dit moment is. Van Zanen: ,,Het is al heel wat dat we nu in gesprek zijn met elkaar. Dat is de afgelopen jaren niet mogelijk gebleken.'' Eind januari heeft Van Zanen weer een gesprek met imam Suhayb Salam. In december sprak Van Zanen ook al met Salam. Destijds beloofde Salam transparanter te zijn. Aanleiding voor dat gesprek was een verhaal in de NRC, waaruit zou blijken dat de moskee kinderen opvoedt vanuit een afkeer van de Nederlandse samenleving. Er werd toen afgesproken dat er een onderzoek zou komen naar de effecten van het onderwijs op de kinderen.

Bezoek
Een aantal raadsleden is donderdag bovendien op werkbezoek geweest bij de alFitrah-moskee, om daar met Salam te spreken over de diverse publicaties en de daarover ontstane onrust. Volgens ChristenUnie-fractievoorzitter Maarten van Ooijen heeft Salam niet alle zorgen kunnen wegnemen. ,,Het was een heel boeiend gesprek, maar ook dubbel. We spraken over het verhaal dat er vier Syriëgangers les gehad zouden hebben in zijn moskee. Hij zei dat hij de politie of de AIVD niet zou informeren, als er mensen in zijn moskee zouden nadenken over afreizen. Dat is zorgelijk.''

D66-raadslid Arjan Kleuver deelt die zorgen. ,,Ik vind dat niet goed. Hij denkt dat hij die mensen zou kunnen beïnvloeden en ze voor afreizen zou kunnen behoeden. Het zou juist verstandig zijn om die informatie wel aan de politie te geven.'' Zijn VVD-collega Queeny Rajkowksi is het daarmee eens. Zij wil een raadsinformatieavond gaan organiseren over de moskee. Salam zelf zegt een prettig gesprek te hebben gehad met de raadsleden. ,,Het was een open gesprek en dat is positief. Het klopt dat we geen informatie geven aan de politie of AIVD. We zijn geen inlichtingendienst, ieder heeft zijn eigen vak.''

Volg AD Utrechts Nieuwsblad ook op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht