Gekantelde vrachtwagen blokkeert A12 bij Veenendaal, snelweg vier uur later nog steeds dicht

UPDATEDe snelweg A12 is vanmiddag kort voor 14.00 uur afgesloten tussen Ede en Veenendaal. Oorzaak is een gekantelde vrachtwagen die pontificaal op de weg ligt in de richting Utrecht. De weg blijft vermoedelijk nog tot 18.00 uur dicht, meldt Rijkswaterstaat desgevraagd.

De chauffeur zou lichtgewond zijn geraakt bij de crash. Onderzocht wordt hoe het voertuig, dat is geladen met spuitbeton (poeder), van de weg kon raken.

Rijkswaterstaat meldde rond 16.30 uur dat de vrachtwagen weer overeind stond, maar dat de berging ‘zeker nog tot in de avond’ zou gaan duren.

Het ongeluk is gebeurd even voorbij het knooppunt Maanderbroek, de verbinding tussen de snelwegen A12 en A30 richting Barneveld. Volgens de wegbeheerder staat er kort na 16.30 uur zo’n drie kilometer file achter het incident, goed voor een kwartier extra reistijd.

Verkeer dat achter de geschaarde combinatie staat, werd teruggeleid richting de aansluiting met de A30. Weggebruikers vanuit Duitsland, de Achterhoek en Arnhem met bestemming Utrecht krijgen het advies bij het knooppunt Waterberg bij Arnhem de A50 te nemen en via Apeldoorn over de A1 naar het westen te rijden.

Veel files rond Ede en Veenendaal

Rond de spits zorgde de afsluiting voor veel problemen in en om Ede. Verkeer vanuit Ede naar de A12 rijdt vanaf de Keesomstraat al in de file. Ook op de A30 richting knooppunt Maanderbroek staat het vast. Sluipverkeer zorgt voor files op de omliggende wegen. Zo staat er een file op de N224 van de A30 richting De Klomp. Ook op de wegen van Renswoude en Ederveen naar De Klomp staan files. 

Hulpdiensten bij de gekantelde vrachtwagen op de snelweg A12 tussen Ede en Veenendaal.
Volledig scherm
Hulpdiensten bij de gekantelde vrachtwagen op de snelweg A12 tussen Ede en Veenendaal. © Luke Beens/Persbureau Heitink

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht