Volledig scherm
Vrijwilligers Ambika Autar, Rob Kranenburg en Wiljan Lever helpen mee bij het verzagen van de bomen tot planken. Hiervan worden de komende maanden banken en stoelen gemaakt voor de Beweegroute in de wijk Monnikenhof. © William Hoogteyling

Gekapte bomen in Vianen veranderen in bankjes langs wandelroute

In Vianen komt een Beweegroute door de wijk Monnikenhof. Dit is een wandelroute met veel gemakken. Overal langs de route komen bankjes te staan gemaakt van honderd eiken, kastanjes, essen, notenbomen en platanen uit de wijk.

Een mobiele zagerij begon woensdag met het zagen van balken en planken uit de honderd bomen die een paar maanden geleden nog achter de tennisbaan in de wijk stonden. Regelmatig knapte een zaag kapot vanwege de aanwezigheid van spijkers in de basten van de bomen. ,,Vandalen! Daar gaat weer een zaag'', verzucht de man van de mobiele zagerij. Hij heeft om zich heen een aardig clubje vrijwilligers verzameld, zij helpen met het sjouwen van de planken.

De bomen zijn soms al zestig jaar oud en waren aan het einde van hun levenscyclus. Daarom had de gemeente ze gekapt. De Beweegroute kan door de komst van de bankjes ook gelopen worden door mensen die regelmatig even willen of moeten zitten. Verder komen er op termijn fitnessapparaten langs de route en kunnen bewoners die langs het parcours wonen zich opgeven als 'hulppost'. Hier kunnen de lopers aanbellen voor een toiletbezoek, een praatje of een glaasje water.

Idee

Initiatiefnemer is Henk Knol van de Bewonersvereniging Monnikenhof. Hij vertelt dat hij op het idee van een Beweegroute kwam toen zijn vrouw tot moest herstellen na twee heupoperaties: ,,Zij moest kleine stukjes lopen en dan kom je erachter dat er bijna nergens meer bankjes staan. Het ging door mijn hoofd dat het toch mooi zou zijn als er wat meer rustpunten waren in de wijk. Zowel voor bewoners die moeten herstellen na een operatie, zoals mijn vrouw, maar ook voor mensen met dementie die beschermd wonen in De Plataan en oudere mensen die vaker moeten uitblazen tijdens het wandelen.''

De route is te zien op een kaart in het Wijkcentrum Monnikenhof aan de Langeweg bij de ingang van sportpark Blankensteijn. Waar de Beweegroute de officiële wandelroutes kruist, zoals bij de Lange Waaysteeg, komt een picknicktafel die eveneens wordt gemaakt door vrijwilligers van de Bewonersvereniging.

Onorthodox

De bankjes komen er vaak 'onorthodox' uit te zien, zoals een ruwe boomstam in combinatie met een echte rugleuning. Henk Knol: ,,Het worden geen fauteuils. De bedoeling is echt om er even op te kunnen zitten om weer op adem te komen en daarna meteen weer verder te gaan met lopen.''

Het maken en plaatsen van de bankjes staat gepland van 15 juli tot 15 oktober. Wie mee wil helpen, kan zich aanmelden via: info@stichtingmonnikenhof.nl. Ook bewoners die zich willen opgeven als 'hulppost' langs de route kunnen zich hier opgeven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht