Volledig scherm
Buurtbewoners protesteerden met spandoeken tegen de komst van de methadonverstrekking. © Marnix Schmidt

Geldboete voor opruiende teksten over methadonverstrekking

Voor het plaatsen van opruiende teksten op sociale media over de geplande methadonverstrekking in Utrecht is vandaag een 49-jarige man veroordeeld tot een geldboete van 500 euro.

De man had op Twitter mensen opgeroepen om naar een informatieavond te komen over het nieuwe ‘methadonkwartier’, zoals de buurt het pand aan de Wittevrouwenkade 6 al noemt. ‘Breng je wapens mee, we zijn geen schapen’, schreef hij en hij illustreerde de tekst met aan afbeelding van twee honkbalknuppels. Ook schreef hij: ‘Bescherm je familie (…) tegen de gekken die hier komen’.

Daarop vroeg de politie de man zich op het bureau te melden en dat deed hij op zondag 4 februari. Hem werd daar meteen verboden de informatieavond van een dag later te bezoeken.

Spijt

De man zei vandaag in de rechtbank erg veel spijt te hebben van zijn actie. ,,Ik heb iets heel stoms gedaan, maar ik stond in die periode ook stijf van de stress door privé-omstandigheden.’’

Bovendien had de man, die vlakbij het gewraakte pand woont, in Groningen ook vlak naast zo’n methadonverstrekking gewoond. ,,Daar kwamen dagelijks maar 5 tot 10 mensen. Hier in Utrecht komen dagelijks wel 100 mensen. Het besluit was al genomen, ik voelde me machteloos.’’

Protesten

Sinds eind vorig jaar bekend werd dat de methadonverstrekking aan verslaafden van de ABC-straat naar de Wittevrouwenkade verhuist, zijn er protesten uit die buurt. Omwonenden hebben spandoeken rond het pand gezet met teksten als ‘methadonkwartier niet hier’. Ook werden er in januari ruiten ingegooid van het pand. De buurtbewoners gaven aan het met die actie niet eens te zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht