Volledig scherm
Het moment dat de Kamerikse brug wordt opgeblazen © Facebook

Geldboete voor vandalen na opblazen Kamerikse brug

VideoTwee van de zeven jongeren die een jaar geleden de Kamerikse brug met vuurwerk verwoestten, draaien op voor de schade. De andere vijf verdachten gaan vrijuit wegens gebrek aan bewijs.

Quote

Laat niet twee vrienden hiervoor opdraaien, maar wees solidair en neem samen je verantwoor­de­lijk­heid

Burgemeester Victor Molkenboer

De officier van justitie heeft de nu 23-jarige hoofdverdachte uit Uddel (een oud-inwoner van Kamerik) veroordeeld tot een geldboete van 3000 euro. Hij bekende dat hij de vuurwerkbom op oudejaarsdag 2013 had afgestoken. Een andere verdachte biechtte op daaraan te hebben meegeholpen. Hij moet 500 euro ophoesten. De andere vijf vermeende daders, allen uit Kamerik en rond de 20 jaar oud, bleven gisteren ontkennen dat zij betrokken waren bij het incident.

Het afsteken van de bom zorgde voor grote verontwaardiging. De gemeente dreigde de brug pas te herstellen als de schuldigen zich zouden melden, maar uiteindelijk moest de politie ze oppakken. Via de gisteren gehouden strafzitting (achter gesloten deuren) krijgt de gemeente nu een deel van de schade vergoed. Inclusief de uren die voor inspectie en herstel nodig waren, beloopt de rekening zo'n 9000 euro.

Samen uit, samen thuis
Burgemeester Victor Molkenboer vindt het 'niet sportief' en 'een beetje laf' dat de vijf verdachten gisteren bleven ontkennen. ,,Samen uit, samen thuis. Laat niet twee vrienden hiervoor opdraaien, maar wees solidair en neem samen je verantwoordelijkheid."

De burgemeester was niet zelf aanwezig bij de zitting. ,,Maar ik heb begrepen dat de officier de zeven jongeren heeft toegesproken. Hij heeft ook laten blijken dat ze hier een volgende keer niet mee wegkomen.''

Het Openbaar Ministerie was gisteravond niet bereikbaar. Maar woordvoerster Mary Hallebeek vertelde eerder al dat de nu gestrafte jongeren wel een strafblad krijgen. In de praktijk heeft dat meestal weinig consequenties, tenzij ze opnieuw in de fout gaan. ,,Maar ze kunnen nu bij voorbeeld geen carrière bij de brandweer ambiëren. Een strafblad is aan de orde bij een Verklaring van Goed Gedrag. Die wordt zelden geweigerd.'' Hallebeek over de afweging: ,,Het gaat in dit geval niet om halszaken, maar ze verdienden het wél om ernstig te worden toegesproken.''

Bericht door vkmag.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht