Volledig scherm
Coffeeshop De Jonkheer. © Google Street View

Geldboetes voor eigenaren coffeeshop Vianen

De twee eigenaren van de voormalige coffeeshop De Jonkheer in Vianen zijn veroordeeld tot een geldboete van 20.000 euro en een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 41 voorwaardelijk.

De straf werd opgelegd vanwege het voorhanden hebben van 42 kilo softdrugs in hun coffeeshop en hun woningen in Utrecht en Vianen en voor wapenbezit. Beide mannen hoeven niet opnieuw de cel in, omdat het onvoorwaardelijke gedeelte van de straf (49 dagen) gelijk is aan de tijd dat ze in voorarrest hebben gezeten na hun aanhouding.

De aangetroffen hoeveelheid softdrugs was volgens het openbaar ministerie 84 maal de hoeveelheid handelsvoorraad die wordt gedoogd voor uitbaters van een coffeeshop. Daarnaast werden er grote sommen geld aangetroffen en (nep)wapens die in strijd waren met de Wapenwet. Het ging daarbij om een wapen dat volgens één van de uitbaters ‘een erfstuk’ was. Bij de politie had hij verklaard deze voorhanden te hebben omdat ze vreesden voor bedreigingen vanwege de markt waarin zij werkten. De cashbedragen waren bestemd voor betalingen aan leveranciers ‘die dat meestal niet per pin of bank willen’.

Echtgenote

De echtgenote van één van de eigenaren werd vrijgesproken van elke betrokkenheid. Zij verklaarde twee weken geleden bij de zitting van de Utrechtse rechtbank dat ze weliswaar de administratie deed, maar niet wist van de te grote voorraden. De andere echtgenote moet wel een boete van 20.000 euro betalen vanwege haar betrokkenheid.

Coffeeshop De Jonkheer in Vianen werd in oktober 2015 gesloten op last van burgemeester Groeneweg. De coffeeshop werd twintig jaar gedoogd, maar de burgemeester zegde zijn vertrouwen in de eigenaren op toen bij de inval - die plaats vond na een tip - bovengenoemde hoeveelheden softdrugs werden aangetroffen. De coffeeshopeigenaren op hun beurt zeggen dat de gemeente altijd op de hoogte is geweest van de voorraden. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht