Volledig scherm
De Josephkerk aan de Draaiweg is een van de kerken die volgend jaar waarschijnlijk al dicht moet. © Angeliek de Jonge

Geldnood van kerken in regio Utrecht neemt toe

Kerken in de regio Utrecht hebben het financieel zwaar. Sluiting van meer kerkgebouwen ligt op de loer. Overal hopen de kerkelijke penningmeesters dat de actie Kerkbalans, die deze maand gehouden wordt, weer financiële lucht geeft.

Vele tienduizenden euro's komen kerkgemeenschappen jaarlijks tekort. De Protestantse Gemeente Utrecht rekent voor 2015 op een tekort van 85.000 euro, de rooms-katholieke St. Martinusparochie in Utrecht moest over 2014 zo'n 90.00 euro interen op de reserves.

Dit 'potverteren' kan niet eindeloos doorgaan, zegt penningmeester Bas Janssen van de Martinusparochie. ,,Op een gegeven moment ontkom je niet aan maatregelen, zoals kerksluiting. Nu vinden we dat nog een te drastische ingreep, maar je kunt niet uitsluiten dat we dat over een jaar of 4, 5 toch moeten doen.''

Neergaande lijn
Ook de Protestantse Gemeente De Bilt sluit niet uit dat op termijn één van de drie kerkgebouwen dicht moet. ,,Dat is dit jaar nog niet aan de orde,'' zegt Dirk Maaijer, als vrijwilliger betrokken bij de financiële administratie, ,,maar we zitten in een neergaande lijn, dus we moeten maatregelen nemen. Je kunt dan bezuinigen op het aantal predikanten, maar het is niet onmogelijk dat binnen een paar jaar één van de kerkgebouwen dicht moet.''

Waar zware kerken, migrantenkerken en de zogeheten 'jubelkerken' (met veel zang en muziek) nog floreren, raken traditionele kerken steeds meer in financiële nood. Het aantal leden loopt terug.

Schok
Vorige jaar ging er een schok door katholiek Utrecht toen de Ludgerus­parochie aankondigde vijf kerkgebouwen te zullen sluiten. Openhouden ervan is niet meer te betalen.

De jaarlijkse actie Kerkbalans, waarbij leden een donatie doen, moet financiële lucht geven. Kerken noemen deze inkomsten 'essentieel', maar zien de bijdragen teruglopen. Van de tien parochianen van de Martinusparochie dragen er bijvoorbeeld maar vier bij aan de actie Kerkbalans.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht