Volledig scherm
De Dafne Schippersbrug gezien vanaf Oog in Al. De fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal trekt vooralsnog minder fietsers dan verwacht. © Marnix Schmidt

Gele Brug veel populairder bij fietser dan gloednieuwe Dafne Schippersbrug

In de eerste tien maanden van de Dafne Schippersbrug zijn er dagelijks gemiddeld 3.600 fietsers over de brug gekomen. Dat is fors minder dan de gehoopte 7.000 per dag. 

Volledig scherm
De Gele Brug. Een steil klimmetje, maar veel fietsers nemen deze horde elke dag. © Angeliek de jonge Utrecht

Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Utrecht. De brug, die in mei vorig jaar feestelijk werd geopend heeft tot en met februari dit jaar een miljoen fietsers verwerkt. Dat zijn er gemiddeld 3.616 per dag, slechts de helft van de prognoses van de gemeente Utrecht. Bij de bouw van de brug werd nog uitgegaan van een gemiddelde van 7.000 fietsers per dag. 

„Deze prognose gaat uit van een volgebouwd Leidsche Rijn, waar de komende jaren nog zo’n 10.000 woningen komen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. „Deze komen onder meer in de nieuwe wijken Rijnvliet en in Leeuwesteyn, aan de voet van de brug.” Of dit voor de Dafne Schippersbrug veel verschil gaat maken, is overigens de vraag: de snelste route vanuit Rijnvliet naar de binnenstad gaat via de ‘ouderwetse’ De Meernbrug.

Het totale fietsverkeer vanuit Leidsche Rijn naar het centrum van Utrecht is overigens wel fors gestegen sinds de opening van de nieuwe fietsbrug. Uit tellingen van de gemeente blijkt dat er over de drie belangrijkste bruggen, de Hogeweidebrug, Dafne Schippersbrug en De Meernbrug, inmiddels ruim 20 procent meer fietsers rijden. Gemiddeld rijden er nu bijna 13.000 fietsers per dag over de drie bruggen. 

Met name de Hogeweidebrug  (de gele brug langs het spoor) blijkt een redelijk constant aantal fietsers te trekken en verliest dus nauwelijks fietsers aan de Dafne Schippersbrug. Sterker, de brug trekt dagelijks bijna twee keer meer fietsers dan de Dafne Schippersbrug.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht