Volledig scherm
© Shody Careman

Geluid gebedsoproep Ulu Moskee leidt tot 100 klachten

De gemeente Utrecht heeft honderd klachten ontvangen over de gebedsoproep van de nieuwe Ulu Moskee in de wijk Lombok. Het moskeebestuur zegt er alles aan te doen om de overlast te beperken.

Een anonieme bewoner vroeg bij de gemeente via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) het aantal meldingen op over de moskee tot begin februari. Daaruit blijkt dat sinds de opening van het grote nieuwe gebouw aan het Moskeeplein, vorige zomer, 60 meldingen van geluidsoverlast werden gedaan. Daarna is ongeveer 10 keer per maand geklaagd, meldt het stadsbestuur na vragen van deze krant.

Het moskeebestuur zegt af en toe klachten te krijgen, maar weet niet van de 100 meldingen die sinds vorige zomer bij de gemeente zijn gedaan. ,,We krijgen af en toe mails van mensen. Daar gaan we serieus mee om'', reageert voorzitter Yucel Aydemir. ,,Gisteren hebben we het volume nog een stukje lager gezet na een mail van een kritische bewoner. Ook overwegen we het apparaat meer naar beneden te richten, zodat het minder ver te horen is.''

Quote

Op het Moskeep­lein klinkt het geluid van auto's en treinen vaak harder dan de oproep.

Yucel Aydemi

Drie minuten
In januari werden de speakers ook al zachter gezet, omdat de oproepen ook aan de andere kant van de stad te horen waren. De oproep duurt twee tot drie minuten en is niet aaneengesloten.

Aydemir: ,,Op het Moskeeplein is het geluid van auto's en treinen vaak duidelijker waarneembaar dan de oproep.'' Hij vraagt zich af of er wellicht mensen zijn die de gebedsoproep überhaupt niet willen horen. ,,Accepteer je dat die er is? Ik kan niet iedereen tevreden stellen. Lombok is een multiculturele wijk met veel bewoners van islamitische afkomst, die de oproep tot gebed prettig vinden om te horen.''

Anoniem
Veel meldingen worden anoniem gedaan, een paar mensen deden meerdere keren een melding. Wetgeving over het oproepen tot het belijden van een godsdienst of levensovertuiging zou volgens de gemeente ook gevolgen kunnen hebben voor het luiden van de klokken in de Domtoren.

Over het geluid van de kerkklokken zijn afgelopen jaar twee meldingen gedaan.

Volledig scherm
De gebedsruimte in de Ulu Moskee. © Shody Careman

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht