Kindervrijmarkt Koningsdag Zuilen
Volledig scherm
Kindervrijmarkt Koningsdag Zuilen © Reijmerink Marcel

Gemeente geeft geen vergunning voor Koningsdag in Zuilen: ‘We snappen echt niet waarom niet’

De Stichting Gemeenschap Zuilen snapt niet dat de gemeente Utrecht een vertrouwensbreuk aanvoert als reden voor het feit dat er dit jaar geen Koningsdag georganiseerd wordt in het Julianapark. 

De gemeente gaf geen vergunning af. ,,Waarom snappen wij niet. Alles is ingediend, daar hebben we zelfs een bevestiging van’’, zegt bestuurslid Miranda Spies. Zij denkt niet dat een aangifte die is gedaan vanwege fraude met gemeenschapsgeld, de organisatie parten speelt.

,,Nee, die aangifte dateert van 2017. Dan was de vergunning wel eerder ingetrokken. Destijds rees er een vermoeden dat een oud-bestuurslid onterecht subsidies heeft gedeclareerd bij de gemeente. Gemeenschapsgeld dus, het gaat over een aanzienlijk bedrag. Maar meteen nadat we merkten dat er mogelijk iets niet in de haak was, is er aangifte gedaan. Nu drie jaar later krijgen we van de recherche te horen dat de gemeente steeds niet meewerkt aan het onderzoek, terwijl wij open kaart spelen.’’

Vrijwilligersclub

Ze zegt te hopen dat de contacten met de gemeente zich herstellen. ,,Er loopt op dat vlak een hoop niet goed. Ik baal er van dat de zwarte piet steeds aan ons wordt uitgedeeld. Eerst krijgen we bericht dat alles op orde is met de vergunningsaanvraag. Vervolgens is er nog van alles nodig en moeten we dat binnen twee dagen regelen. Dat gaat dus niet. We zijn een vrijwilligersclub, dat kun je niet van ons verlangen. Dus waren we te laat kennelijk. Het is jammer dat een stichting die al sinds de annexatie van Zuilen in 1953 van alles organiseert voor de wijk. zo om zeep wordt geholpen.’’

Quote

Zuilen zonder een Koningsdag­feest kan wat ons betreft niet.

Miranda Spies

Spies zegt dat de Stichting Gemeenschap Zuilen nog altijd een Zuilense vrijmarkt wil organiseren. ,,We zijn al benaderd door mensen in de wijk, die graag iets willen doen maar onze kennis en ervaring nodig zeggen te hebben. Aan ons zal het niet liggen. Zuilen zonder een Koningsdagfeest kan wat ons betreft niet.’’

Geen vertrouwen

Quote

Wij hebben geen vertrouwen meer in de organisa­tie

Wethouder Verschuure

Dat het al langer niet botert tussen de Zuilense organisatie en de gemeente is evident. Wethouder Klaas Verschuure wilde tot dusver geen toelichting geven op de vertrouwensbreuk. Verschuure liet vorige week donderdag tijdens het vragenuur weten dat er geen vergunning wordt afgegeven voor onder meer de jaarlijkse vrijmarkt in het Julianapark. ,,Wij hebben geen vertrouwen meer in de organisatie”, zei de wethouder bij die gelegenheid. 

Verschuure noemde het tijdens het vragenuur van de gemeenteraad ongekend als Koningsdag niet gevierd zou worden in Zuilen. Op vragen van D66 zegde hij toe nieuwe initiatieven vanuit de wijk te ondersteunen. Maar wijkbewoners die hun schouders eronder willen zetten, moeten wel haast maken.

‘Bedreigingen vanwege roetveegpiet’

De Stichting Gemeenschap Zuilen kwam vorig jaar ook al in het nieuws. De stichting zette in november een streep door de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Volgens de stichting waren er dreigementen binnengekomen omdat er was gekozen voor roetveegpieten. De gemeente zei dat er helemaal geen vergunning was aangevraagd.

De gemeente liet maandag weten niet te kunnen reageren op de uitlatingen van de Stichting Gemeenschap Zuilen. De gemeente lichtte niet toe waarom er geen reactie komt.

Wethouder Klaas Verschuure
Volledig scherm
Wethouder Klaas Verschuure © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht