Fietsen aan de achterkant van het station worden verwijderd en op een wagen geladen.
Volledig scherm
Fietsen aan de achterkant van het station worden verwijderd en op een wagen geladen. © Shody Careman

'Gemeente haalt fietsen weg terwijl de eigenaar erbij staat'

De Utrechtse partij Student & Starter krijgt signalen dat gevaarlijk gestalde fietsen door de gemeente worden weggehaald, terwijl de eigenaar erbij staat. De partij is daar verbolgen over, aangezien zij hoort dat de eigenaar in zo’n geval niet meteen z’n fiets terugkrijgt.

Het weghalen van fietsen door de gemeente - indien gevaarlijk of hinderlijk gestald - roept bij Utrechters veel frustratie op. De berichten die S&S binnenkrijgt over fietsen die onder toeziend oog van de eigenaar worden weggehaald, waren voor de partij vandaag aanleiding voor mondelinge vragen in het vragenuur.

Volgens verkeerswethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) hebben handhavers de opdracht de fiets terug te geven aan de gebruiker als die nog niet op de wagen is geladen. ,,Dat geldt ook als die er al wel op staat, mits die als laatste in de rij op de wagen staat en niet helemaal achteraan.’’

Van Hooijdonk gaf aan halverwege dit jaar te komen met een inventarisatie van de ‘wegsleephotspots’. Volgens S&S is - als het overzicht er is - dat het uitgelezen moment om te kijken wat er gedaan kan worden om weghalen te voorkomen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht