Volledig scherm
Het Central Park-festival bij Down Under werd dit jaar bezocht door zo'n 15.000 muziekliefhebbers. © Koen Laureij

Gemeente Houten wil praten met omwonenden over overlast Down Under

Burgemeester en wethouders van de gemeente Houten willen nog voor het begin van de zomervakantie in gesprek met omwonenden van de plas Laagraven. Deze ervaren overlast van grootschalige evenementen die hier bij recreatieterrein Down Under worden gehouden.

Dat zegt het college in antwoord op schriftelijk gestelde vragen door de SGP-fractie, ingediend naar aanleiding van het recent gehouden muziekfestival Central Park. Daar traden onder meer Anouk, Kensington en Chef’Special op. Het festival werd door zo’n 15.000 mensen bezocht, niet eerder werd zoveel publiek op het terrein toegelaten.

Vaker en meer hinder

Volgens de SGP is er een trend waarneembaar: geleidelijk meer en grotere evenementen, met als gevolg dat omwonenden van vooral de Koppeldijk en omgeving steeds vaker en meer hinder ervaren. Volgens de gemeente zijn er inderdaad klachten binnengekomen. Bestreden wordt echter, dat er vaker evenementen worden gehouden. Het is wel zo, schrijft het college, dat Down Under in de tóékomst graag vaker festiviteiten zou willen organiseren.

Quote

Down Under heeft gevraagd het aantal toegestane evenemen­ten op het recreatie­ter­rein te verhogen. We staan nu aan het beginpunt van de discussie over het toekomstig gebruik van het recreatie­ter­rein

Burgemeester en wethouders

„Het houden van kleinschalige evenementen en jaarlijks één groter evenement behoren tot het regulier gebruik van het gebied”, aldus burgemeester en wethouders. „Down Under heeft gevraagd het aantal toegestane evenementen op het recreatieterrein te verhogen. We staan nu aan het beginpunt van de discussie over het toekomstig gebruik van het recreatieterrein.”

Meer ruimte

Central Park werd vorig jaar op Strijkviertel in De Meern gehouden. Dit jaar wilde de organisatie 12.500 mensen laten meegenieten van de muziek. Dat werden er zelfs nog een paar duizend meer. „Bij Down Under is meer ruimte om het festival tot zijn recht te laten komen”, verklaarde initiatiefnemer Huub van de Vecht.

Hij en ook de uitbaters van Down Under hebben vooraf de buurt geïnformeerd over het festival. Omwonenden zijn ook uitgenodigd het te bezoeken. De gemeente heeft gecontroleerd of men zich aan de afgesproken geluidsnormen heeft gehouden. Omwonenden hebben achteraf een evaluatieformulier in huis gehad, waarop zij konden aangeven hoe zij het festival hebben ervaren. 

Die ervaringen liggen nu aan de basis van een ronde gesprekken die de gemeente wil gaan voeren over het toekomstig gebruik van de omgeving. Behalve enkele muziekfestivals zijn hier de afgelopen jaren vooral obstacle runs gehouden, naast festiviteiten in de introductieweek voor studenten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht