Volledig scherm
Het Fulcotheater in IJsselstein. © William Hoogteyling

Gemeente IJsselstein stelt Stichting Fulcotheater voor de keuze: ‘Het is ja of nee’

De gemeente IJsselstein wil voor de gemeenteraadsvergadering van komende  donderdag duidelijkheid van de Stichting Fulcotheater of ze mee wil werken aan een plan om samen meerjarig met het theater verder te gaan. In een brief van 5 december gaf de Stichting aan na 30 juni 2021 het bijltje erbij neer te gooien.

In diezelfde brief gaf de Stichting tevens aan niet te willen deelnemen aan een projectgroep met vertegenwoordigers van de gemeente en van de Stichting waarin een plan zou worden gemaakt om ook na 30 juni 2021 samen verder te gaan. Deze projectgroep zou maandagmiddag voor het eerst bijeenkomen. 

Naar aanleiding van de brief vond zaterdag overleg plaats tussen wethouder Bernd Roks en de gemeentesecretaris enerzijds en een afvaardiging van de Stichting - directeur-bestuurder Ed Caris, een lid van de Raad van Toezicht en de advocaat - anderzijds.

Ja of nee

Wethouder Bernd Roks vindt dat de keuze nu bij de Stichting Fulcotheater ligt: ,,Het is ja of nee.” Is het ja, dan verwacht Roks met spoed een aanvulling op de brief van 5 december waarin de Stichting bevestigt dat ze deelnemen aan de projectgroep en dat ze meewerken aan een meerjarig plan om het Fulcotheater toekomstbestendig te maken. 

Wanneer het nee is, dan kan het college volgens Roks de motie die vrijwel raadsbreed in november werd aangenomen, niet uitvoeren. In die motie droeg de raad het college onder meer op om in 2020 te komen met voorstellen om het Fulcotheater toekomstbestendig te maken. 

Het college heeft op 7 december na het gesprek met de Stichting per brief de raad geïnformeerd. Daarin wordt ook vermeld dat bij een ‘nee’ van de Stichting de politiek nieuwe afwegingen moet maken. Van de Stichting Fulcotheater was niemand bereikbaar voor commentaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht