Volledig scherm
Het Stadshuis van Nieuwegein waar vorig jaar 32 stagiairs aan hun opleiding werkten. © Angeliek de Jonge

Gemeente Nieuwegein geeft stagiairs mbo en hbo voortaan dezelfde vergoeding

Nieuwegein gaat voortaan stagiairs van middelbare beroepsopleidingen dezelfde vergoeding betalen als die van hogere beroepsopleidingen. De gemeenteraad stemde donderdagavond met een kleine meerderheid in met een motie van die strekking.

PvdA-raadslid Emiel Holterman betoogde dat er op de arbeidsmarkt uiteindelijk verschillen zijn in de functies die de studenten gaan vervullen en dat het logisch is dat de beloning dan verschilt, maar bij stagiairs is dat volgens hem nog niet het geval. ,,Er wordt dan ook gesproken over een stagevergoeding en niet over salaris.” Het voorstel kreeg steun van SP, GroenLinks, D66, Ieders belang en de VSP, die een nipte meerderheid vormden. Holterman hoopt dat het voorbeeld van de gemeente Nieuwegein navolging krijgt in het bedrijfsleven.

Bij de gemeente Nieuwegein liepen vorig jaar 32 studenten stage. Van hen waren er negentien afkomstig van een mbo-opleiding en dertien van het hbo. De mbo’ers bleven ruim drie maanden, de hbo’ers twee keer zo lang. De mbo’ers kregen een stagevergoeding van 240 euro per maand, de hbo’ers 319 euro voor stages korter dan een halfjaar. In totaal betaalde de gemeente Nieuwegein haar stagiairs 24.660 euro.    

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht