Tippelzone Europalaan in Utrecht.
Volledig scherm
Tippelzone Europalaan in Utrecht. © Marnix Schmidt

Gemeente schiet sekswerkers Europalaan die vanwege corona niets verdienen te hulp

Sekswerkers die normaliter geld verdienen bij de Utrechtse tippelzone De Baan aan de Europalaan en nu geen inkomsten hebben omdat de plek vanwege de coronamaatregelen is gesloten, krijgen steun van de gemeente.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag bekendgemaakt in een raadsbrief over de aanpak en maatregelen van het coronavirus in Utrecht.

De tippelzone in Utrecht is vanwege de coronamaatregelen tijdelijk gesloten. Door de onverwachte sluiting kunnen sekswerkers met een gemeentelijke vergunning geen geld verdienen aan de Europalaan. De gemeente wil voorkomen dat de tippelaarsters onder het minimuminkomen terechtkomen.

Daarom is de hulp ingeschakeld van Belle Hulpverlening. Deze instantie onderhoudt het contact met de sekswerkers en helpt hen bij het invullen van aanvragen, zoals de verruiming van de regeling voor zelfstandigen of het maken van speciale financiële maatwerkafspraken voor sekswerkers die normaal gesproken geen recht hebben op sociale voorzieningen of een ww-uitkering.

Definitieve sluiting

De tippelzone aan de Europalaan sluit volgend jaar op 1 juli definitief en maakt plaats voor een woonwijk. In de Merwedekanaalzone worden 6000 tot 10.000 woningen gebouwd. De gemeente startte in 2017 een zoektocht naar een nieuwe locatie voor de tippelzone, maar die werd niet gevonden. Wel komen er in 2022 nieuwe werkruimten voor prostituees op het Nieuwe Zandpad in de wijk Overvecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht