Volledig scherm
De aanleg van het terras bij het Anatomiegebouw in Wittevrouwen is voorlopig door de gemeente Utrecht stopgezet. © AD

Gemeente Utrecht doet aangifte tegen terrasbouwers Biltse Grift

Een deel van de oever van de Biltse Grift bij het Anatomiegebouw in de Utrechtse wijk Wittevrouwen leek plaats te moeten maken voor een nieuw terras. Maar dat bleek toch niet de bedoeling: de gemeente beticht de bouwers van de vlonder van een fout en deed gisteren aangifte van een ‘economisch delict.’

Kersverse wethouder Klaas Verschuure van D66 schrok zich eergisteren een ongeluk toen hij langs de ecologisch beschermde Biltse Grift in Wittevrouwen fietste. ,,Ik zag opeens een soort vlonder in de oever, maar daar mag helemaal niet gebouwd worden. We hebben voor een bouwstop gezorgd’’, bevestigt Verschuure.

Rond het Anatomiegebouw, voorheen onderdeel van de faculteit diergeneeskunde, is de laatste jaren veel te doen geweest. Nadat de gemeente Utrecht het gebouw in 2015 verkocht aan farmaceutisch bedrijf Ast Farma, werd de omliggende groene tuin eind 2017 vervangen door parkeerplaatsen, tot ongenoegen van omwonenden.

Conferenties en bedrijfsfeesten

Ast Farma verkocht het pand afgelopen februari aan verschillende beleggingsmaatschappijen, die het Anatomiegebouw willen gebruiken voor conferenties en bedrijfsfeesten. Het pand wordt daar nu gereed voor gemaakt, maar over een terras waren geen afspraken. 

Een nieuw conflict met omwonenden leek aanstaande, maar met de bouwstop, die alleen voor het terras geldt, lijkt de kou voorlopig uit de lucht. ,,We vroegen ons al af wat het zou gaan worden; we waren natuurlijk niet blij met die vlonder’’, zegt Ernst Reichraad, bewoner van de aangrenzende Griftkade.

Parkeerplaatsen

Volgens hem is het terras in aanbouw gevolg van de commerciële exploitatie van het gebouw, en zijn de problemen nog lang niet verholpen. ,,Ik zag dat ze zalen met een capaciteit van vierhonderd man willen gebruiken. Die moeten hier allemaal parkeren, dus ik snap nu wel dat ze parkeerplaatsen zijn gaan aanleggen’’, zegt Reichraad. De twintig nieuwe parkeerplaatsen lijken veel te weinig, en dat baart omwonenden grote zorgen, zegt Reichraad.

,,Kijk maar rond. Hier zijn bijna geen lege parkeerplaatsen'', zegt hij, terwijl hij wijst naar de rijen auto’s aan de Griftkade. ,,Als hier in de avonduren congressen zijn, en bezoekers hun auto niet kwijt kunnen of even een sigaret willen roken, dan kun je je vast voorstellen dat hier veel overlast zal zijn.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht