Gemeente Utrecht gaat de afvalstrijd aan en ‘plandelt’ er op los

VideoZoveel mogelijk afval verzamelen terwijl je wandelt of jogt: deze week strijden verschillende bedrijven en organisaties tegen elkaar tijdens een zogeheten plog- en plandelwedstrijd. Het team van de Gemeente Utrecht beet vanmiddag het spits rondom het Utrechtse stationsgebied af.

De competitie duurt tot vrijdag en het idee is afkomstig uit Zweden. Ploggen is een samenvoeging van joggen en ‘plocka up’, wat oprapen betekent. Ook is er een wandelvariant genaamd 'plandelen’ waarbij men dus wandelt. De bedoeling is dat er tijdens het plandelen of ploggen zoveel mogelijk kilo's afval worden opgeraapt rond het stationsgebied. 

Volledig scherm
Een team van de gemeente Utrecht heeft vanmiddag ‘geplandeld’: wandelen en afval opruimen in het Utrechts stationsgebied. © Foto Ruud Voest

Opperplanderlaar

En plandelen, dat deden de deelnemers van de Gemeente Utrecht vandaag. Het startschot klonk bij paviljoen The Green House op de Croeselaan. Sacha Béatse werkt als adviseur Healthy Urban Office bij de gemeente en draagt tussen alle gele hesjes een oranje versie. ,,Ik draag ’m omdat ik opperplandelaar ben van dit team. Ik ga er voor zorgen dat we zoveel mogelijk kilo’s verzamelen.” Het team doet dit onder werktijd en probeert zo een steentje bij te dragen aan het reduceren van zwerfafval. Er is een kans dat Béatse en haar collega's vaker gaan plandelen: ,,Ik kan opperen om dit in de pauze's te gaan doen met collega’s.” 

Liefdesaanzoek

Een ander lid van het debutantenteam is Jeroen Koning. Hij heeft al een behoorlijke berg afval in zijn vuilniszak verzameld. ,,Het gekste dat ik tot nu toe heb gevonden zijn bellenblaas en hartjes.” Hij speculeert: ,,Waarschijnlijk afkomstig van een romantisch liefdesaanzoek.”

Bokaal

Tot en met vrijdag zal er iedere dag een team deelnemen aan de opruimcompetitie die georganiseerd wordt door stichting Green Business Club, waarbij diverse bedrijven zijn aangesloten. Het team van de Gemeente Utrecht strijdt tegen teams van ProRail, de Volksbank, Rabobank, Jaarbeurs en Movares. Ieder team zal een route afleggen vanaf paviljoen The Green House naar Movares op het Daalseplein. Hier wordt de buit van ieder team dat meedoet gewogen. De ploeg die de meeste kilo’s verzamelt, ontvangt een bokaal gemaakt van bamboe.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht