Volledig scherm
Wordt de Jaarbeurs volgend jaar de locatie voor het Songfestival? © ANP

Gemeente Utrecht steunt poging Jaarbeurs om Songfestival naar stad te halen

PollDe Jaarbeurs in Utrecht wil volgend jaar het Eurovisie Songfestival organiseren. ,,We willen ons hier samen met de gemeente Utrecht sterk voor maken,” zegt Rob Beltman, directeur marketing bij de organisator van beurzen en evenementen.   

Volgens Beltman was het voor de directie van de Jaarbeurs gisteravond na de overwinning van Duncan Laurence in Tel Aviv direct duidelijk dat ze zich bij de publieke omroep (NPO)  kandidaat ging stellen. ,,Dit is een geweldige kans voor de stad en de regio.’’ 

De Jaarbeurs kan rekenen op steun van het gemeentebestuur, zegt wethouder Klaas Verschuure (D66, economische zaken). ,,Het zou geweldig zijn als we het Songfestival naar de stad kunnen halen. Ik heb gisteravond gemerkt hoe enorm het evenement leeft.’’ 

Poll

De Jaarbeurs moet volgend jaar het Songfestival organiseren.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
2290 stemmen

Verschuure zegt zo snel mogelijk rond de tafel te willen gaan zitten met de Jaarbeurs. ,,Er zijn meer steden die zich hebben gemeld.’’ De wethouder sluit niet uit dat de gemeente een financiële bijdrage levert aan de organisatie. ,,We hebben een evenementenfonds. Daar zitten geen tientallen miljoenen in, maar daar zou een aanvraag voor kunnen worden gedaan.’’ Het houden van het evenement kost de NPO tussen de 25 en 30 miljoen euro. 

Burgemeester Jan van Zanen zei vanmiddag voor de camera van RTV Utrecht dat hij premier Rutte na de overwinning van Duncan Laurence heeft laten weten dat Utrecht de ideale kandidaat is voor het muziekfestijn. ,,We hebben de spullen, we hebben de mensen, dus als het langskomt: wij zijn bereid om te helpen.”

Beltman denkt dat de Jaarbeurs betere papieren heeft dan de Ziggo Dome in Amsterdam,  die volgens velen grote kans maakt het evenement te mogen huisvesten. ,,Als het Songfestival volgend jaar in dezelfde periode wordt gehouden, hebben hebben ze het in Amsterdam en omgeving ook druk  met de Grand Prix.’’ Het Maastrichts Expositie en Congres Centrum (MECC) gooit wel hoge ogen, verwacht Beltman, omdat  Maastricht zich positioneert als Europese stad. 

Voordeel 

De concurrentie met concertzalen kan de Jaarbeurs aan, zegt Beltman. ,,Het voordeel dat wij hebben in vergelijking met deze zalen, is dat je bij ons alles naar je hand kunt zetten. We hebben geen vaste tribunes. Je kunt bij ons de hele omgeving creëren die je zelf wilt.” 

De VVD, in zowel de provincie als de stad Utrecht, riep politieke partijen en organisaties vanochtend als eerst  op de handen ineen te slaan om het Songfestival naar de Jaarbeurs te halen. Beltman is blij met deze steun. ,,We hebben allemaal dezelfde ambities.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht