Volledig scherm
De J.P. Coenstraat in Utrecht. © Google Maps

Gemeente Utrecht stopt onmiddellijk samenwerking met actiegroep De Grauwe Eeuw

De gemeente Utrecht stopt met onmiddellijke ingang met samenwerken met actiegroep De Grauwe Eeuw. De gemeente was een samenwerking aangegaan met de actiegroep om het koloniale verleden en met name de zichtbaarheid daarvan de bespreken.

,,Zeer recent heeft deze actiegroep, naar ons is gebleken, via sociale media over een ander onderwerp een standpunt ingenomen dat de grenzen voor een fatsoenlijk debat ver overschrijdt”, zo meldt gemeente in een bericht. ,,Voor de gemeente Utrecht is dit aanleiding om de samenwerking met de Grauwe Eeuw per direct stop te zetten. De gemeente bekijkt in samenspraak met andere betrokken partijen in welke vorm vervolg wordt gegeven aan de discussie over het koloniale verleden.”

Cowboys en indianen

De Grauwe Eeuw verzocht de gemeente vorig jaar om de naam van de J.P. Coenstraat in de wijk Lombok te veranderen. Coen is volgens de Grauwe Eeuw 'een massamoordenaar die de bevolking van de Molukse Banda-eilanden uitroeide ten gunste van handelsbelangen'. Dezelfde club deed aangifte vanwege een kinderfeest in TivoliVredenburg met het thema cowboys en indianen dat discriminerend zou zijn.

De VVD uitte deze week nog kritiek op de samenwerking die de gemeente was aangegaan met de actiegroep. De actiegroep had eerder een brief met dreigende toon aan Rijkswaterstaat geschreven met als onderwerp de Coentunnel. ,,Het is onacceptabel om dreigende taal uit te slaan naar ambtenaren”, stelde fractievoorzitter Dimitri Gilissen in een reactie, doelend op de brief aan Rijkswaterstaat. ,,Dit is genoeg reden om niet met zo'n club samen te werken. Ze hebben er voor zover ik weet geen afstand van gedaan. Het is een uiterst schimmige club, zonder gezicht en ze zijn onbereikbaar.”

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan! 

  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht