Volledig scherm
Buurtbewoners houden een picknick in het Daalsepark. © Foto Herbert Boland

Gemeente Utrecht: woningen in Daalsepark nodig om geld te verdienen

De kans is groot dat het Daalsepark, het stukje groen bij de Daalsetunnel, wordt bebouwd met een wooncomplex. Volgens D66-wethouder Victor Everhardt (stationsgebied) is dat noodzakelijk omdat op dit stukje grond 1,3 miljoen euro verdiend moet worden.

Quote

Het blijft opmerke­lijk dat het college ervoor kiest woningen aan de Croeselaan te slopen met een kostenpost van 15 miljoen om een parkje mogelijk te maken, terwijl we hier in het Daalsepark huizen bouwen juist ten kóste van een park

Tim Schipper, SP

De gemeenteraad nam gisteravond een voorstel aan over het stukje groen, waarin onder meer woningbouw als uitgangspunt wordt gekozen om de plannen voor het gebied verder te ontwikkelen. Daarnaast is het de bedoeling dat er een goede ruimtelijke aansluiting komt van de eerste Daalsebuurt – waar het parkje deel van uitmaakt – met de binnenstad. Ook moet er zoveel mogelijk groen komen.

Enkele partijen, waaronder de SP en de PvdA toonden zich tijdens de vergadering uiterst kritisch op de noodzaak om op ‘dit hele kleine stukje Utrecht’ 1,3 miljoen euro te verdienen. ,,We kunnen er ook voor kiezen om een aantal uitgaven in het stationsgebied niet te doen’’, zei SP-raadslid Tim Schipper. ,,Het blijft opmerkelijk dat het college ervoor kiest woningen aan de Croeselaan te slopen met een kostenpost van 15 miljoen om een parkje mogelijk te maken, terwijl we hier in het Daalsepark huizen bouwen juist ten kóste van een park.’’

Opvallend was dat GroenLinks, de grootste coalitiepartij, niet langer lijkt vast te houden aan haar standpunt om dit stukje stationsgebied volledig groen te laten zijn. In de verkiezingscampagne van de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar liet GroenLinks weten dit gebied onbebouwd te willen laten. ,,Wij zijn nog steeds voorstander van een zo’n groot mogelijk park, maar wel met bebouwing’’, zei GroenLinks raadslid Erwin Virginia, nadat oppositiepartij de VVD hem daarop aansprak. 

Raadslid Jan Wijmenga van coalitiepartij de ChristenUnie liet weten het belangrijk te vinden dat, voordat er onomkeerbare besluiten over het Daalsepark worden genomen, eerst duidelijkheid komt over de verkeerssituatie rond het gebied, ook wel aangeduid als de ‘kop van de Amsterdamsestraatweg’. De wethouder zei deze motie, die door onder meer GroenLinks, het CDA en de SP werd gesteund, over te nemen. De ChristenUnie ziet liever ook een groener park dan nu de plannen zijn. 

Bomen

Everhardt liet aan de raad weten de komende tijd samen met bewoners een begin te maken met de zogenoemde startnotitie, waarin concreter moet worden vastgelegd hoe het stuk grond eruit komt te zien en wat voor woningbouw er moet komen. Everhardt zei de raad ook toe, naar aanleiding van een GroenLinks-motie, er alles aan te doen om in het ontwerp rekening te houden met waardevolle (oude) bomen en die te behouden in het toekomstige Daalsepark. 

Buurtbewoners strijden er al jaren voor om van het gebied een parkje te maken. Ooit stonden hier tientallen bomen, nu nog zo’n 25. En die vormen volgens de buurt een prima basis voor een kleine groene long, pal naast het stenige stationsgebied. ,,Voor ons is het vooral heel belangrijk dat het unieke karakter van deze plek behouden blijft’’, zegt Herbert Boland van de initiatiefgroep Daalsepark.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht