Volledig scherm
© ANP XTRA

Gemeente Zeist erkent fout en verlaagt boete van 149 naar 104 euro

Het heeft even geduurd, maar de boete die het echtpaar Henk en Riene-Marie Kats uit Driebergen in Zeist kreeg, wordt voor een deel verscheurd. De boete wordt verlaagd van 149 naar 104 euro. Ongeveer 200 bestuurders kregen onterecht een te hoge bekeuring voor een verkeersovertreding in het centrum van Zeist.

Henk Kats maakte direct bezwaar tegen de boete die zijn vrouw kreeg. Ze reed de Voorheuvel in hartje Zeist in en dat was even daarvoor afgesloten voor auto’s. De politie slingerde massaal automobilisten op de bon. Sommige chauffeurs gingen ook nog eens uitgebreid in discussie met de agenten. Kats was al direct opgevallen dat de politie en de bijzonder opsporingsambtenaren (boa’s) verschillende bedragen uitschreven. Voor in zijn ogen dezelfde overtreding kreeg een kennis een boete van 104 euro en hij 149 euro.

Daar was Kats het niet mee eens en maakte bezwaar bij het  Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden. Die procedure loopt nog, maar intern onderzoek bij de politie en de gemeente Zeist wees aan dat sommige agenten en boa's verschillende letters (a en b) achter een codering hadden geschreven. Ongeveer 200 mensen kregen daardoor een te hoge boete op hun deurmat. Die krijgen allemaal een brief met een uitleg en een nieuw boetebedrag van 104 euro.

Met gemeente om tafel

,,Dit had ik wel verwacht”, reageerde Kats. ,,Maar ik wacht wel een reactie van het CIJB af. Ik ga er eens over nadenken of ik dat acceptabel vind. Ik wil best met de gemeente aan tafel om met de andere betrokkenen over de boete te praten. Het aantal van 200 vind ik verrassend hoog. Maar ik wil eerst de brief van de gemeente lezen.” 

De verkeersmaatregelen die Zeist eerder dit jaar nam om het verkeer in het centrum terug te dringen,  hebben tot veel reacties geleid. De gemeente kreeg meer dan 300 tips, suggesties, meldingen en klachten binnen.

Terugdraaien inrijverbod 

In veel reacties wordt aangedrongen op terugdraaiden van het inrijverbod op de Voorheuvel en de Korte Steynlaan. Het college van burgemeester en wethouders wil hier (nog) niets van weten. In een brief aan de gemeenteraad stelt het college de evaluatie van de maatregelen af te willen wachten. Deze wordt in september verwacht. ,,Pas dan kunnen deze tips en suggesties op hun wenselijkheid en haalbaarheid bekeken worden.’’

Het college besloot eerder wel de Meester de Klerkstraat weer in twee richtingen open stellen, zodat het  mogelijk is de parkeergarage onder het Emmaplein aan twee kanten uit te rijden.

Volledig scherm
De gewraakte boete van 149 euro voor de familie Kats uit Driebergen. © AD

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht