Volledig scherm
De kruising Bergweg met de Jacob van Lenneplaan in januari, na de aanpassing. © Jeroen Jumelet

Gemeente Zeist neemt drukte op gewraakte kruising voor lief

De gemeente Zeist neemt het voor lief dat het verkeer op de kruising Bergweg/Jacob van Lenneplaan in Zeist straks ‘opstroopt’ als de oude situatie is hersteld. Momenteel wordt de oude voorrangssituatie hersteld waarbij verkeer op de Bergweg weer voorrang heeft op verkeer dat vanaf de Jacob van Lenneplaan komt.

De gemeente Zeist had die kruising juist dusdanig gereconstrueerd dat er een doorgaande weg was ontstaan vanaf de Steynlaan, via een klein stukje van de Bergweg om via een nieuw aangelegde bocht direct door te kunnen richting de Jacob van Lenneplaan. 

Die bocht was echter dermate krap dat bussen de volledige breedte van de weg nodig hadden en fietsers die vanaf de Jacob van Lenneplaan linksaf de Bergweg op wilden draaien, in het nauw kwamen omdat er geen opstelruimte was.

Niet alleen de voorrangssituatie wordt aangepast, ook de kruising zelf wordt verhoogd om de snelheid uit het verkeer te halen. De kruising is door de eerdere reconstructie wel smaller geworden, dus is er voor afslaand verkeer minder ruimte en zal achteropkomend verkeer moeten wachten.

Verkeersplan

De nieuwe route was onderdeel van een gemeentelijk plan om het verkeer zo snel mogelijk vanuit het centrum op de Schaerweijdelaan te krijgen, of rechtsaf richting Huis ter Heide en de A28.

Het verkeersplan zoals het er nu ligt, blijft ongewijzigd. Het verkeer wordt ook in de nieuwe situatie gedwongen om de Jacob van Lenneplaan in te rijden. Wie er voor kiest om op de Bergweg te blijven, kan bij de aansluiting met Schaerweijdelaan niet linksaf slaan. Ook deze kruising is gereconstrueerd. Met name fietsers hebben hier een veilige oversteek gekregen doordat het fysiek niet meer mogelijk is linksaf te slaan.

Stoplichten

Eerder al werden in het plan om het verkeer via de kortste route zo snel mogelijk uit het centrum te krijgen, de stoplichten op de kruising Schaerweijdelaan/Jacob van Lenneplaan verwijderd. De kruising werd daarbij ook enigszins aangepast. De kruising wordt veel gebruikt door scholieren. Die bleken nauwelijks opstelruimte te hebben. De gemeente zette na klachten van omwonenden verkeersregelaars in om alles in goede banen te leiden. Niet veel later werden er tijdelijke stoplichten geplaatst en was de situatie weer de oude. De kruising zal nu weer worden voorzien van een definitieve vekeerslichten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht