Volledig scherm
De nieuwe verkeerssituatie op de Weeshuislaan in het centrum van Zeist is voor veel automobilisten nog erg onduidelijk. De gemeente zette al verkeersregelaars in. © Boas Photo

Gemeente Zeist past omstreden verkeersplan een klein beetje aan

Verkeer vanuit de parkeergarage onder het Emmaplein in het centrum van Zeist mag binnenkort ook linksaf slaan richting 1e Hogeweg. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de wensen van zowel de politiek als inwoners voor een aanpassing van het recent ingevoerde, omstreden verkeersplan.

De door inwoners fel bekritiseerde knip – Muur van Zeist – ter hoogte van het voormalige tunneltje bij het Emmaplein blijft echter gehandhaafd. Daardoor is het niet mogelijk om via het centrum van noord naar zuid te rijden. 

Sinds eind januari is een nieuw verkeersplan in werking voor het centrum van Zeist. Belangrijkste wijziging is het afsluiten van het voormalige tunneltje. Daardoor wordt verkeer dat het centrum uit wil, gedwongen om flink om te rijden. Doel van het plan is om het centrum meer verkeersluw te maken.

Felle protesten

Dat leidde tot felle protesten op onder meer Facebook. Ook de centrumbewoners roeren zich. Zaterdag 16 februari leidde de onvrede tot een demonstratie in het centrum van Zeist, waar zo’n tweehonderd boze Zeistenaren aan deelnamen.

Dat automobilisten binnenkort vanuit de parkeergarage onder het Emmaplein niet meer gedwongen worden rechtsaf te slaan richting Weeshuislaan en Antonlaan, zal de parkeergarage aantrekkelijker maken. De garage blijft overigens alleen toegankelijk vanaf de 1e Hogeweg. Verkeer vanuit het noorden moet dus altijd nog via de Utrechtseweg en de Lageweg de Slotlaan op rijden om de parkeergarage te bereiken.

Motie

De fracties van CDA, VVD, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie/SGP hadden eerder al een motie ingediend. Daarin droegen ze het college van burgemeester en wethouders op om te onderzoeken of linksaf slaan vanuit de parkeergarage onder het Emmaplein mogelijk was. De motie werd aangenomen. Alleen NieuwDemocratischZeist, Seyst.nu en SP stemden tegen de motie.

Naast de eerder genoemde aanpassing, wil de gemeente ook kijken of het mogelijk is om centrumbewoners in andere wijken een parkeervergunning te verstrekken, zodat ze sneller het centrum uit kunnen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht