Volledig scherm
De politie kan aan de hand van allerlei gegevens voorspellen in welke straten de kans op een inbraak groot is. © ANP XTRA

Gemeente Zeist: politie moet aan de bak om stijging inbraken terug te dringen

De politie in Zeist moet flink aan de bak om het aantal inbraken terug te dringen. Dat stelt de gemeente Zeist in een antwoord op vragen van de VVD. De fractie stelde die naar aanleiding van een bericht in het AD over de explosieve stijging van het aantal inbraken

In de laatste drie maanden van 2019 steeg het aantal inbraken van 63 (in 2018 in de laatste drie maanden) naar 90 inbraken. Het college van burgemeester en wethouders bevestigt de stijging in de beantwoording aan de VVD. Het college stelt ook een redelijk beeld te hebben van de daders: zogenoemde first offenders (beginnende criminelen) uit Zeist zelf, beroepscriminelen die in heel Nederland actief zijn en rondtrekkende bendes. Bij die laatste groep gaat het om internationaal opererende criminelen die vooral afkomstig zijn uit Oost-Europa.

Het college stelt dat de politie de laatste maanden al meer middelen inzet om daders te achterhalen. Zo wordt Burgernet Mail gebruikt om deelnemers aan Burgernet te bevragen als er in hun buurt een inbraak is gepleegd.

Woonadressen criminelen

Nieuw is het gebruik van het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS). Dat is een computerprogramma dat aan de hand van het aantal gepleegde inbraken kan voorspellen waar er inbraken gepleegd kunnen worden. In het programma worden gegevens verzameld van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek en criminaliteitscijfers van de politie.
Ook de woonadressen van bij de politie bekende criminelen worden ingevoerd en bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde aansluiting op een snelweg. Via kunstmatige intelligentie in het programma kan dan worden voorspeld waar een inbraak te verwachten is.

Ook wil de politie meer gebruikmaken van de mogelijkheid om op de toegangswegen te controleren op kentekens. De politie heeft de beschikking over mobiele apparatuur om kentekens van bekende criminelen te herkennen. Deze  Automatic NumberPlate Recognition (ANPR) is al vaak succesvol ingezet.

De gemeente informeert op haar beurt alle deelnemers van het project Waaks! Dat zijn met name hondenbezitters die ’s avonds laat de hond nog wel eens uitlaten en dus veel kans hebben om op een verdachte situatie te stuiten. Ook worden er tekstkarren ingezet om passanten te waarschuwen voor inbraken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht