Volledig scherm
Het voormalige Museum Oud Amelisweerd dat gesloten is in afwachting op een nieuwe gebruiker. © Angeliek de Jonge

Gemeente zoekt tijdelijke huurder voor Museum Oud Amelisweerd

De gemeente Utrecht is op zoek naar een tijdelijke huurder voor landhuis Oud Amelisweerd. Zo kan in de tussentijd een geschikte bestemming voor het pand gevonden worden.

Het huurcontract dat de gemeente af wil sluiten moet uiterlijk per 1 maart 2019 ingaan voor maximaal een jaar. Voor het tijdelijke gebruik van het landhuis hebben zich inmiddels twaalf kandidaten aangemeld, zo blijkt uit een brief van het college aan de raad.

Op 14 augustus verklaarde de rechter de stichting Museum Oud Amelisweerd (MOA) failliet. Die verkeerde al lange tijd in grote financiële problemen. In het monumentale landhuis werden sinds 2014 werken van de eerder dit jaar overleden kunstenaar Armando tentoongesteld. Het pand is eigendom van de gemeente Utrecht, dat na het faillissement een onderzoeksbureau in de arm heeft genomen om de situatie te evalueren en een nieuwe bestemming voor het pand te vinden. Vanaf 1 maart 2020 moet het landhuis een nieuwe permanente invulling krijgen.

De curator is bezig met de afwikkeling van het faillissement. De gemeente Utrecht wil voor 50.000 euro de inboedel overnemen. Te denken valt daarbij aan verlichting, trapliften, beveiligingsinstallatie, balies, vitrine en documentatie. De aanschaf van de inboedel is volgens de gemeente van belang voor de instandhouding van het landhuis.

Honderd dagen open

De tijdelijke huurder moet aan een aantal randvoorwaarden voldoen. Er moet worden samengewerkt met de huidige vrijwilligers van het MOA en het landhuis moet minimaal honderd dagen open zijn voor het publiek. De huurprijs bedraagt minimaal 20.000 euro. 

In de tijd dat het pand verhuurd wordt, kan de gemeente zoeken naar een permanente bestemming voor het landhuis. De adviezen uit het evaluatierapport van het onderzoeksbureau dienen daarbij als leidraad. Utrecht zoekt naar een realistische, duurzame en inhoudelijke invulling van het landhuis. Mogelijk moet hiervoor het bestemmingsplan worden verruimd en de exploitatiemogelijkheden (zoals horeca) uitgebreid worden. Landhuis Oud Amelisweerd blijft gezien worden als belangrijk cultureel erfgoed dat toegankelijk moet blijven voor het publiek. De kans is wel groot dat de openstelling drastisch wordt ingeperkt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht