Volledig scherm
De alFitrahmoskee in Overvecht toen de politie er twee jaar geleden onderzoek deed. © ANP

Gemeenteraad wil rapport alFitrah nu openbaar maken na reportages over salafisme

Utrechtse raadsleden willen dat de stad zo snel mogelijk het rapport openbaar maakt van het Verwey-Jonker Instituut naar salafistisch onderwijs bij de alFitrah-moskee in Overvecht. Dit naar aanleiding van de publicaties van NRC en Nieuwsuur deze week over de opmars van streng islamitisch onderwijs in Nederland. 

Daarvan is volgens NRC en Nieuwsuur sprake in ten minste vijftig moskeeën en andere islamitische instellingen verspreid door Nederland. Het zou daarbij gaan om vijf locaties in Utrecht. Kinderen krijgen er vanaf jonge leeftijd naast de reguliere school les in de strikte leer van de islam. Daarbij worden andersgelovigen en ongelovigen als vijanden neergezet en wordt gesproken over straffen zoals zweepslagen, steniging of de dood door het zwaard.

Het instituut voor sociaal wetenschappelijk onderzoek kreeg bijna twee jaar geleden al opdracht tot een vervolgonderzoek naar de effecten van de lessen bij alFitrah. Kort voor de zomervakantie was het rapport klaar, laat een woordvoerder van het instituut weten. De gemeente zegt nog tot uiterlijk half oktober nodig te hebben voordat het document gepubliceerd wordt.

Eerder

Quote

Ze mogen er best twee weken naar kijken, dat snap ik, maar niet zo lang

Sander van Waveren (CDA)

VVD-gemeenteraadslid Queeny Rajkowski wil donderdag van het Utrechts college weten waarom dat niet eerder kan. ,,Het rapport is klaar. Ik zou niet weten waarom het dan niet naar buiten kan. Daar is gezien de actualiteit alle reden voor.”

Ook Bülent Isik (PvdA) is die mening toegedaan. ,,Gezien de discussie, waarom zouden we dan nog wachten?” Sander van Waveren (CDA) meent dat burgemeester Van Zanen bovendien mag uitleggen waarom een rapport zo lang op het stadskantoor blijft liggen. ,,Ze mogen er best twee weken naar kijken, dat snap ik, maar niet zo lang.” Van Waveren onderstreept dat hij recent al diverse keren naar het rapport heeft gevraagd en op spoed heeft aangedrongen. Ook Peter van Corler (GroenLinks) meent dat het verstandig zou zijn het rapport sneller openbaar te maken als het stuk af is en het college er kennis van heeft kunnen nemen. 

Vijf locaties

Inhoudelijk reageert de politiek in Utrecht en ook in Veenendaal, waar de stichting Taubah op de korrel werd genomen, verontrust en onthutst op de reportages. Raadsleden willen opheldering van gemeentebesturen en maatregelen tegen instellingen die onverdraagzaamheid prediken. Rajkowski wil van het college onder meer weten wat de vijf locaties zijn waar Nieuwsuur en NRC in Utrecht salafistisch onderwijs signaleren. Isik noemt de getoonde praktijken ‘die zorgen voor tweedeling in de samenleving, fundamenteel onacceptabel’. D66-raadslid Mohammed Saiah noemt de getoonde praktijken eveneens onacceptabel. ,,Dit soort lessen zou nooit gegeven mogen worden en is wat mij betreft strafbaar.”

Burgemeester en wethouders van Utrecht laten in een verklaring weten bezorgd te zijn over  het salafistisch onderwijs en daar stevig afstand van te nemen. Het stadsbestuur juicht toe dat in de Tweede Kamer initiatieven worden genomen om de onderwijsinspectie meer handen en voeten te geven om ook in het informele onderwijs in te kunnen grijpen. ‘Dat had wat ons betreft eerder gemogen’, aldus een persverklaring.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht