Volledig scherm
Genderneutraal plassen kan al op de Haagse hogeschool. © Still uit AD video

Genderneutraal toiletteren? Binnenkort kan het ook op Universiteit Utrecht

PollTe vinden in steeds meer gemeentekantoren, musea en hogescholen: genderneutrale toiletten. Maar ook in drie gebouwen van de Universiteit Utrecht zijn binnenkort wc’s die voor iedereen toegankelijk zijn.

Quote

Voor wie het niet ziet zitten, zijn ook de bekende M/V-toiletten niet ver weg

Maarten Post

Zijn universiteit kon niet achterblijven, zegt woordvoerder Maarten Post. „Ook de UU wil graag dat iedereen zich hier thuis- en welkom voelt. Bovendien bleek dat de kwestie leeft bij studenten in de U-raad. We gaan er daarom voor de zomervakantie 6 maanden lang mee experimenteren in drie gebouwen.”

Dat zijn het Bestuursgebouw, Schimmelgebouw en Ruppertgebouw, allemaal toiletgroepen op de begane grond. Post: ,,Daar kan iedereen terecht, de rest van de toiletgroepen blijft gewoon gescheiden. Dus voor wie het niet ziet zitten, zijn ook de bekende M/V-toiletten niet ver weg. We gaan overigens enquêteren om te kijken of het in een behoefte voorziet. Onder mensen die er gebruik van maken, maar ook onder mensen die dat niet doen.”

Mijden

Poll

Genderneutrale toiletten...

  • Zouden overal moeten zijn! (18%)
  • Fijn dat ze bestaan, maar ik doe mijn behoefte liever op een gescheiden toilet (82%)
226 stemmen

Als dan blijkt dat veel mensen de genderneutrale toiletgroepen mijden en/of dat het aantal bezoekers sterk afneemt, moet er mogelijk gekozen worden voor een andere oplossing, zegt Post. „Nu richten we complete toiletblokken anders in. Een andere optie is het te beperken tot een toilet dat direct op de gang uitkomt.”

Als het wél aanslaat, zullen meer gebouwen volgen en kan het zelfs zo zijn dat al bij nieuwbouw meteen genderneutrale wc’s worden ingetekend door de architect. Post: „Maar er zullen altijd ook gescheiden toiletten blijven.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht