Gerard. T.
Volledig scherm
Gerard. T. © AD

'Gerard T. bekende Utrechtse serieverkrachter te zijn'

,,Normaal  vertel ik dit aan niemand, maar ik ben de Utrechtse serieverkrachter.'' Die bekentenis zou Gerard T. (53) in het huis van bewaring hebben gedaan aan een politie-informant. T. wil tegenover de recherche niets kwijt over zijn uitspraak, maar zijn advocaat trekt de woorden in twijfel.

De laatste pro forma-zitting in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter, stond maandagochtend voor een groot deel in het teken van de politie-informant, die het OM tegen Gerard T. heeft ingezet. Een uitzonderlijk opsporingsmiddel dat ook nog eens uitzonderlijk lang is ingezet. Meerdere dagen achtereen.

Advocaat Maarten Krikke hecht er groot belang aan om de informant te horen over de geheime actie. Hij kan zich niet voorstellen dat T. zomaar uit het niets heeft opgebiecht dat hij daadwerkelijk de lang gezochte Utrechtse serieverkrachter is. ,,Telkens als iemand hem er naar vraagt, trekt T. zich terug. En dan zou het nu ineens zomaar toegeven? Daar geloof ik niet in.''

Niet opgenomen
De verdediging vroeg zich bij de rechtbank dan ook hardop af of de informant niet teveel een verhoorsetting heeft gecreëerd. Omdat de gesprekken niet zijn opgenomen, verzocht Krikke om de politie-infiltrant samen met zijn begeleiders te horen. ,,De begeleiders zijn immers degene die de infiltrant aansturen in de gesprekken met mijn client. De rechtbank wees het verzoek gedeeltelijk toe. Alleen de infiltrant zelf mag worden ondervraagd. Zonodig mag T. daar zelf ook bijzijn. Die beslissing ligt bij de rechter-commissaris.

T. worden vier ernstige verkrachtingen uit 1995 (2x), 1996 en 2001 ten laste gelegd, die aan de Utrechtse serieverkrachter worden toegedicht. In alle vier de gevallen is er een DNA-match.  Van achttien andere zedenmisdrijven in die tijd is te weinig bewijs om die aan T. toe te schrijven.

In juli 2014 werd de vermeende Utrechtse serieverkrachter opgepakt. Dat gebeurde nadat T. DNA had moeten afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. Sindsdien zit hij in voorarrest.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht