Volledig scherm
Columnist Jerry Goossens. © Marco de Swart

Geslaagden: gefeliciteerd en pak het leven bij de kloten!

Column Schrijver, journalist en columnist Jerry Goossens schrijft van dinsdag tot en met zaterdag over wat hem opvalt in de stad Utrecht. Dit keer over het gevoel dat je hebt als je net geslaagd bent.

Het cliché wil dat het huwelijk de mooiste dag van je leven is. In de wetenschap dat minstens een derde van al die liefdesverbintenissen strandt, moet dat in ieder geval statistisch gezien een leugen zijn. Maar van het eindexamen heeft niemand –mits geslaagd- ooit spijt.

Quote

Vandaag ligt het hele leven voor je open, als een vers pak sneeuw waar nog niemand een voetafdruk in heeft achtergela­ten

Het verlossende telefoontje dat jullie gisteren kregen, zal voor altijd tot de belangrijkste gesprekken van je leven horen. De last die meteen daarna met een vreugdekreet van je af viel, zal na verloop van tijd weer op je schouders rusten. Maar de lichtheid die je vandaag ervaart, zal altijd bij je blijven. Alleen als je geluk hebt zul je je ooit nog zo vrij voelen als het moment waarop die kloterugzak aan de vlaggenmast hing. De autoriteit van al je docenten is in één klap verdampt. Dat zwaard van Damocles dat ze boven je hoofd hielden; verdwenen alsof het er nooit geweest is. Sommige leraren zullen in je herinnering tot halve heiligen uitgroeien, anderen zullen in de achteruitkijkspiegel nog grotere klootzakken lijken dan ze in werkelijkheid waren. Maar allemaal hebben ze je gemaakt tot wie je nu bent. Dus oordeel niet te hard.

Overigens zou vandaag een uitstekende dag zijn om je smartphone weg te gooien. Dat lijkt een krankzinnig idee, ik weet het. Een tikkie hypocriet is het, om voor de hand liggende redenen ook. Maar vandaag ligt het hele leven voor je open, als een vers pak sneeuw waar nog niemand een voetafdruk in heeft achtergelaten. Met zo’n uitzicht moet je niet naar een schermpje staren.

Ontdek de wereld zonder Google Maps. Leer verdwalen. Ontmoet nieuwe mensen en leer de kunst van het verleiden. Want volgers zijn geen vrienden en een Tinder-date is nooit een verovering. Gooi de tv uit het raam. Ga zelf op miljoenenjacht. Zoek zelf een boer. Of een vrouw. Mijd tabak. Een roesloze drug is een verspilling van je geld en je gezondheid. Lees. Luister. Proef. Zie. En vooral: voel. Grijp het leven bij de kloten. Maar ook: neem nooit adviezen van sentimentele volwassenen aan. Gefeliciteerd allemaal!

(Opgedragen aan Boris Buitenhuis)

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht