Volledig scherm
De politie is vanmiddag samen met de douane autobedrijven binnengevallen op een bedrijventerrein in Overvecht. Verschillende straten zijn afgezet. De bedrijven worden stuk voor stuk doorzocht. Ook speurhonden zijn daarbij ingezet. © Koen Laureij

Gestolen auto-onderdelen en drugs aangetroffen bij autobedrijven Overvecht

Bij de grootscheepse controle-actie op bedrijventerrein Nieuw Overvecht in Utrecht zijn gistermiddag onder meer nepkleding, gestolen auto-onderdelen, valse kentekenplaten en verdovende middelen in beslag genomen.

De gemeente Utrecht spreekt van een ‘geslaagde actie’. Deze werd uitgevoerd samen met politie, douane en de belastingdienst. Bij zeventien bedrijven op de autoboulevard van Overvecht werden invallen gedaan. Deze bedrijven werden ervan verdacht criminele activiteiten te faciliteren.

Naast de in beslag genomen goederen werden er diverse overtredingen geconstateerd op het gebied van vergunningvoorschriften, milieuvoorschriften, bestemmingsplan (waarvan één vermoeden van illegale bewoning) en brandveiligheid. Deze overtredingen worden nog verder onderzocht.

Witwassen

Er is één aanhouding verricht wegens belediging en het verstoren van de openbare orde. Daarnaast, zo meldt de gemeente, lopen er nu diverse fiscale onderzoeken. Eén bedrijf is strafrechtelijk doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op een grote som contant geld. Hoeveel precies is niet bekendgemaakt. Eén persoon is aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen. In verband met deze zaak zijn ook een woning in Utrecht en een bedrijf in Zeist doorzocht.

,,We worden hier als criminelen te kijk gezet,’’ reageren woensdag de eigenaren Rachid en Kadir van één van de bezochte autobedrijven. Het betreft Deluxe aan de Arkansasdreef. Dit bedrijf verhuurt dure tot peperdure auto’s, volgens de eigenaren voor uiteenlopende evenementen, trouwerijen, examengala’s of opnames voor videoclips. ,,We rijden soms ook iemand die als laatste wens heeft nog één keer een ritje te maken in een superdeluxe auto,’’ zegt eigenaar Rachid.

Verschillende meldingen

Topstuk in hun collectie is een witte Lamborghini van 2,5 ton. Het zijn deze dure auto’s die de aandacht trekken van politie, douane en belastingdienst. Zes uur lang is dinsdagmiddag het bedrijf en alle daarin geparkeerde auto’s binnenstebuiten gekeerd. Daarbij werden ook scan-apparatuur en drugshonden ingezet. ,,Maar ik heb geen strafblad en er valt bij ons niks te halen. Al onze auto’s zijn bewust wit en begrensd; ze kunnen niet harder dan 200 kilometer per uur. Als je een plofkraak wilt zetten, of je wilt iemand liquideren, dan ga je ‘s nachts liever op pad met een zwarte auto die nét even iets harder kan.’’

De controle vond plaats naar aanleiding van ‘verschillende meldingen en onderzoeksinformatie’, aldus de gemeente Utrecht. Op basis daarvan hadden politie en gemeente het vermoeden dat sommige bedrijven ondermijnende activiteiten mogelijk maakten. Dat zou erop neerkomen, dat hun diensten verweven zijn geraakt met de onderwereld.

Een autoverkoper aan de Oregondreef zegt de actie alleen toe te juichen. ,,De goeden lijden altijd onder de slechten. Die mogen ze daarom van mij aanpakken. Als er zoveel gebeurt wat niet door de beugel kan, dan straalt dat negatief af op álle handel in deze wijk. Daar wordt niemand blij van. Ik ziet veel jonge jongens in auto’s van twee ton door de buurt scheuren. Dan denk je vanzelf: waar betalen ze dat van?’’

Leefbaar

De overheid wil de leefbaarheid en de veiligheid op het bedrijventerrein Nieuw Overvecht verbeteren, met de gemeente Utrecht op haar website. In januari belegt de gemeente een bijeenkomst met de ondernemers om te bespreken hoe zij hun bedrijventerrein veilig en leefbaar kunnen houden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht