Volledig scherm
© ANP

Getouwtrek over schuld geluidslekken TivoliVredenburg duurt voort

Eind deze maand komt er duidelijkheid over het slepende conflict rond de aansprakelijkheid voor de geluidslekken in TivoliVredenburg. Bijna drie jaar nadat de gemeente Utrecht, als opdrachtgever van de bouw, bouwer Heijmans en akoestisch adviseur Royal Haskoning DHV aansprakelijk heeft gesteld, is nog steeds niet duidelijk wie er opdraait voor de schade van zo’n 1,5 miljoen euro.

Het al jarenlange getouwtrek over de aansprakelijkheid gaat over geluidslekken tussen de popzaal en kamermuziekzaal en tussen de jazzzaal en kamermuziekzaal, die vlak na de oplevering in 2014 aan het licht kwamen en inmiddels zijn opgelost. In 2015 zijn er extra kosten gemaakt door de gemeente om in vier steunpilaren in het hart van het complex geluidwerende veren te plaatsen.

Ook heeft de gemeente achteraf extra geld moeten uitgeven aan het tweede lek tussen de jazzzaal en kamermuziekzaal. Zo is er onder meer een achterwand met geluiddempend materiaal aangebracht in de kamermuziekzaal. Daarnaast zorgden de inhuur van geluidsexperts en het verplaatsen van concerten naar andere locaties voor extra financiële tegenvallers.

Fouten

Volgens de gemeente zijn er in de jarenlange voorbereiding door de akoestisch adviseurs fouten gemaakt in het ontwerp. Daarnaast zijn er bij de gemeente ‘gerede twijfels’ of de doos-in-doosconstructie wel zorgvuldig genoeg is gebouwd door Heijmans. Heijmans en DHV hebben de gemeente echter al begin 2016 laten weten zich niet verantwoordelijk te voelen voor de mankementen.

Er zitten veel juridische haken en ogen aan de kwestie, omdat de gemeente in een ‘bouwteam’ heeft samengewerkt met de aannemer, adviseur en architect. Heijmans zei al eerder tegen het AD Utrechts Nieuwsblad niets fout te hebben gedaan. „Wij hebben gebouwd wat getekend, ontworpen en berekend was. Ook werden wij op de vingers gekeken door de bouwopzichters van de gemeente.”

Meer duidelijkheid

De afgelopen jaren zijn de partijen met elkaar in gesprek geweest, maar geen van drieën wil iets zeggen over de uitkomsten hiervan. Een gemeentewoordvoerder zegt dat er eind van deze maand meer duidelijkheid komt. Het is mogelijk dat de partijen tot een schikking zijn gekomen. Als dat niet is gelukt, wordt de zaak waarschijnlijk uitgevochten voor een particuliere rechter, die een bindende uitspraak doet.

Omdat het niet gaat om een architectonisch probleem blijft architectuurstudio Hertzberger in deze zaak buiten schot. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht