Volledig scherm
Terras Gys in de Voorstraat, na de aanrijding © AD

Getraumatiseerde vluchteling over chaos op Voorstraat: ‘Ik weet niet wat me bezielde’

Er hadden doden kunnen vallen op die relatief rustige woensdagmiddag in oktober in de Utrechtse Voorstraat. Opeens was er chaos, toen een auto uit het niets de stoep op stuurde, rakelings langs een nietsvermoedende voetganger. Vandaag moest de bestuurder zich verantwoorden tegenover de rechter. 

Het gaat allemaal maar net goed, die dag in oktober: de portier van een coffeeshop trekt op het nippertje zijn collega tegen zich aan, waardoor de auto ze slechts schampt. De auto rijdt door, dwars over het terras van café Gys dat daardoor volledig aan gort gaat. De auto stuurt weer terug de weg op. Een fietser weet de bolide ternauwernood te ontwijken.

Dan staat de auto stil. Politieagenten zijn er snel bij. Ze zien achter het stuur een man. Naast hem zit een verbouwereerde vrouw met een zakje wiet op schoot. Ze blijkt de moeder van de chauffeur.

Waas

In de rechtbank verklaarde deze chauffeur, de 35-jarige Djawad S., vanmiddag dat hij in een waas reageerde op een eerder incident die middag. Hij was met zijn moeder naar de coffeeshop te gaan, maar ze werden beiden geweigerd omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden.

Boos reden ze naar de volgende coffeeshop in de straat, waar ze wel hun dagelijkse portie wiet kregen. Om terug te kunnen rijden naar huis in Overvecht maakten ze een rondje en kwamen ze weer langs de bewuste, eerste coffeeshop. In een waas gaf Djawad gas. ,,Ik weet niet meer waarom. Ik had de portiers niet aan kunnen rijden, ik kon mezelf op die manier niet van het leven beroven, dus ik weet niet precies wat me bezielde.’’

De beelden die in de rechtbank werden getoond, lijken een ander verhaal te vertellen. Een fietser, een voetganger en twee portiers worden net niet geraakt. De portiers, die aangifte deden, ‘voelden’ de auto langs zich rijden. De voetganger hoort dat de man achter het stuur op de stoep vol gas geeft. De airbags van de auto klapten open toen het terras werd geraakt. Het rempedaal werd al die tijd niet aangeraakt.

Tegenover de politie verklaarde Djawad vlak na zijn daad dat hij het doel had om zichzelf te doden, niet de mensen op straat die hij bijna aanreed. ‘Ik zie het allemaal niet meer zo zitten. Val allemaal maar dood.’

Getraumatiseerd

Djawad komt van oorsprong uit Iran, waar hij vluchtte voor de oorlog. Hij zwierf met zijn ouders langs verschillende asielzoekerscentra in Europa en raakte getraumatiseerd. Hij gebruikt op het moment behoorlijk wat cannabis om zijn depressieve gevoelens te ‘dempen’.

Hij zat na het incident in de Voorstraat al in een forensisch psychiatrische kliniek. Daar werd duidelijk dat hij een intensieve behandeling achter gesloten deuren nodig heeft om herhaling te voorkomen.

Daar wil Djawad S. graag aan meewerken. Hij heeft geen strafblad en vindt het vervelend tussen zware criminelen te moeten zitten, maar wil wel geholpen worden.

Opname en behandeling

De officier van justitie vond het niet meer nodig de man na drie maanden voorarrest weer naar de gevangenis te sturen, maar eiste wel langdurige en goed gecontroleerde klinische opname en behandeling. S. moet zich intern laten behandelen en moet twee jaar voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur krijgen, voor het geval hij die behandeling dwarsboomt. Daar hoort een verbod op het gebruik van alcohol en cannabis bij. Hij mag ook niet meer in de Voorstraat komen. Als hij in de fout gaat, moet hij alsnog de cel in.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht