Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Gevaarlijke tramkruising onder loep na fataal camperongeval

De gemeente Utrecht gaat samen met de provincie de ‘gevaarlijke kruising’ van de Weg der Verenigde Naties en de Overste Den Oudenlaan ‘grondig analyseren’. Aanleiding is een botsing tussen een sneltram en een camper dit weekeinde, waarbij de 41-jarige bestuurder van de camper overleed. Moeder en zoontje raakten gewond. 

Volgens een provinciewoordvoerder staat de kruising inmiddels bekend als gevaarlijk en geeft het ongeval van zaterdagochtend alle aanleiding om een onderzoek naar de verkeerssituatie met ‘voortvarendheid’ uit te voeren. ,,Om vervolgens op een goede manier passende maatregelen te nemen, wat dat ook moge zijn.’’

Het dodelijk ongeval op de kruising van de sneltram met de Overste Den Oudenlaan is zeker niet de eerste botsing op die plek. Vanaf de opening van de kruising in augustus 2013 ging het op deze plek al vaker mis. Bijna altijd omdat afslaande auto’s vanaf de Weg der Verenigde Naties naar de Overste Den Oudenlaan de sneltram over het hoofd zien.

Verboden

Bij de kruising is het passeren van de trambaan vanuit bijna alle richtingen verboden, behalve vanuit de Overste Den Oudenlaan richting A2. Maar niet iedere automobilist lijkt dat te weten. Ook bij de gemeente zijn die signalen binnengekomen. De gemeente plaatste daarom vijf maanden geleden een bord om automobilisten te waarschuwen niet af te slaan in verband met de tram.

Ook verderop op het tramtraject in Kanaleneiland botste de afgelopen jaren nogal eens een auto op een tram. Zoals op 21 juni op de Beneluxlaan ter hoogte van de Vasco da Gamalaan en twee weken later weer op het 5 Meiplein. Daar is oversteken wel toegestaan en met verkeerslichten geregeld.

Spoorbomen

De sneltram rijdt ook in Nieuwegein en IJsselstein. Daar staan er bij de overgangen meestal spoorbomen. De gemeenteraad van IJsselstein heeft besloten bij de aanleg van de sneltram - vanwege verkeersveiligheid - geld vrij te maken om langs alle tramovergangen spoorbomen te plaatsen voor fietsers en automobilisten. Voetgangersoversteken hebben zig-zag hekjes.

De tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Het bord dat de gemeente enkele maanden geleden plaatste, moet automobilisten waarschuwen niet linksaf te slaan vanaf de Weg der verenigde Naties naar de Overste Den Oudenlaan. © Gemeente Utrecht

In de gemeente Nieuwegein is er op drie locaties gekozen voor beveiliging met automatische halve overwegbomen. Ook bij de gemeente Nieuwegein speelde verkeersveiligheid net zoals in IJsselstein daarbij een rol. Op plekken waar overwegbomen de verkeersdoorstroming ernstig zouden belemmeren is er gekozen voor verkeerslichten bij de overgangen, zo laat de gemeente weten.

Tram niet ingeburgerd 

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen bieden spoorbomen niet altijd een even goede oplossing voor een gevaarlijke kruising met een tram. ,,Een tram maakt meestal integraal onderdeel uit van de stad. Mensen kennen de situatie en houden er dan rekening mee. Misschien is de tram in Utrecht niet zo ingeburgerd als in andere grote steden. Maar als je bijvoorbeeld alle overwegen met spoorbomen zou uitrusten, belemmer je het verkeer ook enorm. Je zou het kunnen overwegen op alleen de gevaarlijke overwegen overwegen.’’

De gemeente wil – zolang haar eigen onderzoek en dat van de politie nog loopt -niet vooruitlopen op eventuele maatregelen die getroffen worden. Uit de beantwoording van de gemeente blijkt dat de eerste voorlopige conclusie van de politie is dat ‘het ongeval geen directe relatie heeft met de inrichting van de weg’. De politie wil dit niet bevestigen. ,,We doen zorgvuldig onderzoek, het is nog te vroeg voor een conclusie.’’ 

Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht