Volledig scherm
Een softwarefout is de vermoedelijke oorzaak van de storing die maandag urenlang 112 plat legde. © ANP

Gevolgen van grote 112-storing voor provincie Utrecht nog niet duidelijk

Hulpdiensten in de provincie Utrecht hebben nog geen idee hoe groot de impact van de 112-storing maandag is geweest. Ambulance, brandweer en ministerie van Justitie en Veiligheid proberen in kaart te krijgen hoeveel meldingen gemist zijn door het urenlang uit de lucht zijn van het noodnummer.

Agenten gingen zoveel mogelijk de straat op en brandweerlieden bezetten hun posten in de provincie, zodat inwoners bij problemen langs konden komen. Dat is ook gebeurd, weet San Peeters van de Veiligheidsregio Utrecht. Maar dat wil nog niet zeggen dat is aangeklopt voor grote incidenten. Hiernaar loopt onderzoek, stelt Peeters.

Hetzelfde beeld geldt voor de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU), weet Ilse Kleeser. ,,Vanzelfsprekend heeft het onze prioriteit om de impact nauwkeurig in kaart te brengen. Maar die informatie hebben we nu nog niet.”

Spoedeisende hulp

De RAVU heeft bij het begin van de storing aan het einde van de middag via portofoons gecommuniceerd, onder meer met ziekenhuizen. ,,We hebben de spoedeisende hulp van ziekenhuizen in onze regio voorzien van een RAVU-portofoon, zodat we de meldkamer in verbinding konden stellen met deze SEH’s en de huisartsenposten.” Verder zijn zoals gebruikelijk hulpverleners paraat gebleven en heeft de meldkamer alle beschikbare eenheden strategisch over de regio verdeeld.

Gevolgen

De politie verwijst naar het ministerie van Justitie en Veiligheid voor de cijfers en impact. Julia Rademaker stelt namens dit ministerie: ,,We zijn alles in kaart aan het brengen.” Mogelijk volgen later deze week cijfers. ,,Ik hecht eraan dat de gevolgen van deze storing voor Nederlanders zo snel mogelijk in kaart worden gebracht”, stelt minister Ferd Grapperhaus. ,,Wij betrekken in deze evaluatie ook de gevolgen van de storing voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten en in hoeverre adequaat is gehandeld.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht