Volledig scherm
© Marco de Swart

Geweld tegen homo's bestrijd je niet met een gekleurd zebrapad

commentaarUtrecht laat zich er graag op voorstaan een progressieve, ruimdenkende, homovriendelijke stad te zijn. Maar de praktijk wijst soms anders uit.

Zo toonde BNN onlangs aan dat hand-in-hand wandelende mannen op de Oudegracht worden nageroepen. Deze week werden twee homo’s in een bootje bekogeld met stenen en zand.

Uiteraard zijn het incidenten. Maar het illustreert wel iets. Bij de laatste verkiezingen werd dat al zichtbaar: de stad doet het aan de ene kant goed bij hippe, ruimdenkende GroenLinks en D66-aanhangers. Maar aan de andere kant vormt zich een groep die, vanuit verschillende achtergronden (autochtoon en allochtoon), een tikkeltje conservatiever in het leven staat. De eerste groep is ruim vertegenwoordigd in het stadsbestuur, de tweede nauwelijks.

Het huidige stadsbestuur zou zich meer moeten concentreren op de Utrechtse onderstromen. Na het eerste homo-incident werd in een reactie verwezen naar de Walk of Love, om aan te tonen dat de stad veel doet aan het creëren van een homovriendelijk klimaat. Maar de Walk of Love is, met alle respect, een wandeling door de binnenstad van homo’s, lesbiennes en medestanders, waarin de deelnemers elkaar bevestigen in hun goede bedoelingen. In grote delen van de stad hebben mensen geen benul van welke Walk of Love dan ook, laat staan dat ze zich er iets van aantrekken. Het treurige is wel dat de meeste homo’s al geen aangifte meer doen van bedreiging of scheldpartijen. Het hoort er helaas bij, heet het dan. Dat is veelzeggend.

Wil Utrecht écht homovriendelijk zijn, dan moet het de boer op en juist in gemeenschappen waar homoseksualiteit niet of minder geaccepteerd is, de boodschap verkondigen dat geweld niet wordt getolereerd. Want een gekleurd zebrapad en een verkeerslicht met twee vrouwtjes erin zijn goedbedoelde signalen, maar missen als het om bestrijding van verbaal en fysiek geweld gaat, elk doel. 

Ariën Prins is nieuwschef van het AD Utrechts Nieuwsblad

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht