Volledig scherm
De brandweer probeert een opening te maken om zo de ruimte in te kunnen kruipen. © Angeliek de Jonge

Gewonde kat die al drie dagen vast zat in muur van Utrechts café is spoorloos verdwenen

UPDATEDe gevluchte gewonde kat die dagenlang vast zou zitten onder café O’Leary’s in de Utrechtse Vogelenbuurt is vanmiddag bij een grote reddingspoging van de brandweer niet gevonden. Het is onduidelijk waar het beestje nu is en of hij nog leeft. 

Buurtbewoner Jesse (25) zag donderdag hoe een witte kat (met zwarte en grijze vlekken en een halsbandje met hangertje) geraakt werd door een auto op de Hopakker, waarna hij gewond wegvluchtte in de opening onder het café. ,,De kat was verward en was gewond aan zijn achterpootjes, met zijn voorpoten kroop hij het gat in. Ik ben daarna het café ingelopen, maar we konden niet bij de ruimte komen.” Om de kat te lokken werd er een bakje met water en tonijn neergezet. ,,En een plankje, in de hoop dat hij naar boven zou kruipen.”

Eigenaar van O’Leary’s, Adrian Cuddy, zag en hoorde geen teken van leven van de kat. ,,Ik heb zelf geen miauw gehoord. Iemand van de dierenbescherming hoorde hem later wel”, vertelt Cuddy. 

Vrijdag, zaterdag en zondag werden er pogingen gedaan om het beestje te bevrijden, maar dat lukte vooralsnog niet. De brandweer besloot vandaag de muur onder het café volledig open te breken in de hoop de kat in de (kruip)ruimte te vinden. 

Lege handen

Utrechters Sven en Pegah - de mogelijke eigenaren van de kat - hielden hun hart vast toen zondagmiddag een van de brandweerlieden de opengebroken ruimte inkroop en even later weer met lege handen naar buiten kwam. ,,Onze poes Kitool is sinds donderdag vermist. Wij hoorden in de buurt over een aanrijding met een kat en dat dit beest achter deze muur zou zijn gevlucht. Maar we weten niet of het ook echt om Kitool gaat en we hebben hem ook niet horen miauwen”, vertelt Pegah in tranen. 

Om de muur vandaag open te breken was toestemming nodig van woningcoöperatie Mitros, die de eigenaar is van het pand. Mirjam Bosma van de dierenambulance Ronde Venen begrijpt niet waarom de reddingsactie vandaag pas op touw werd gezet. ,,Dit had vrijdag ook al gekund. Wij werken normaal niet in de regio Utrecht, maar hebben wel veel ervaring met moeilijke kwesties zoals deze. Vandaar dat we er vandaag ook bij zijn.”

Quote

Dit is één van de vreemdste situaties die ik in jaren heb meegemaakt

Marcel Hazekamp, dierenambulance Utrecht

Volgens de dierenambulance Utrecht kon de muur niet eerder open worden gebroken, omdat er eerst toestemming nodig was. ,,Wij hoorden ook niks. Maar wilden er wel alles aan doen om de kat te bevrijden. Gelukkig werd er besloten om de muur open te breken”, vertelt Marcel Hazekamp. ,,Het is heel vreemd dat er niks gevonden is. Dat had ik niet verwacht. Dit is één van de vreemdste situaties die ik in jaren heb meegemaakt.”

De dierenambulance wil graag weten of er mensen in de buurt zijn die het dier mogelijk gezien hebben. ,,We willen vragen of mensen die een zwart met witte kat hebben die gewond is thuisgekomen of ergens anders is gevonden, zodat we kunnen uitsluiten dat hij hier niet meer zit.” De brandweer geeft aan de ruimte van top tot teen te hebben bekeken en zegt dat de kans dat de kat er wel nog zou zitten zeer onwaarschijnlijk is. 

Volledig scherm
Brandweerlieden proberen de kat te bevrijden uit zijn benarde positie. © Tosca de Jong

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht