Volledig scherm
De treinwagon uit Austerlitz © Eric Schmets

Gewraakte treinwagon uit Austerlitz krijgt nieuw leven op Westplein Utrecht

De treinwagon van Austerlitzer Eric Schmets krijgt een nieuw leven op het Utrechtse Westplein. De nieuw opgerichte stichting  Perron West wil de wagon gaan gebruiken voor ontmoeting en sociaal ondernemen.

Donderdagochtend is de veelbesproken treinwagon vanuit de tuin van Schmets met een dieplader richting Utrecht vertrokken. Schmets kwam juli dit jaar in het nieuws toen hij de treinwagon, die in zijn achtertuin stond, op last van de gemeente Zeist moest verwijderen. Schmets had geen vergunning voor het plaatsen van het gevaarte. De buurvrouw had geklaagd bij de gemeente.

Superblij

De wagon moest voor 1 september zijn weggehaald. Schmets kwam toen al met het nieuws dat hij in gesprek was met diverse gegadigden die belangstelling hadden voor de wagon. Quintie de Keijzer van de stichting Perron West is ‘superblij’ met de aanwinst. Vanuit de gemeente was er weer een vraag in de wijk Lombok beland om een idee te bedenken voor de tijdelijke invulling van het Westplein. Eerder stond daar paviljoen pOp dat inmiddels al weer is verdwenen.

Volgens De Keijzer wil de stichting een plek creëren voor de bewoners van Lombok in de breedste zin van het woord. „We willen een plek voor ontmoeting en sociaal ondernemerschap. Maar er kunnen ook bijeenkomsten worden georganiseerd.”

Duurzaam

De stichting zocht al naar een spoorwagon. Lombok heeft van oudsher veel spoorwegarbeiders gehuisvest. Een wagon kon een mooie verbindende factor worden tussen de wijk en het stationsgebied. Toen de wagon van Schmets via via in beeld kwam, viel alles op z'n plek volgens De Keijzer. De wagon is bovendien duurzaam.

Maandagochtend wordt de wagon op het Westplein verwacht. Eerst moeten uiteraard de bielzen en de rails worden gelegd. Dan kan de wagon op de plek worden gehesen. De wagon kan dan tot 2021 blijven staan. „Maar hoe mooi zou het zijn als deze wagon kan blijven staan? Nog mooier zou het zijn als we er nog een paar wagons bij zouden kunnen krijgen en die ook mogen blijven staan,” stelt De Keijzer.

Nadat de wagon is geplaatst, zal die moeten worden ingericht. Hoe lang dat gaat duren, weet De Keijzer niet. „Wij zijn niet heel erg bekend met het opknappen van wagons.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht