Volledig scherm
© ANP

Gezinnen en ouderen met weinig geld krijgen meer te besteden in Lopik

Inwoners met een minimuminkomen kunnen met ingang van 2018 meer financiële tegemoetkoming van de gemeente krijgen. Deze wil meer doen voor onder anderen kinderen en ouderen die van een laag inkomen moeten rondkomen.

Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad later deze maand met deze maatregelen in te stemmen. Een van de redenen is dat vanuit de gemeenteraad – onder meer door de PvdA – en de rijksoverheid extra aandacht gevraagd wordt voor kinderen in armoede. Ook signaleert Lopik dat sommige inwoners die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen niet om ondersteuning vragen, terwijl zij daar wel recht op hebben.

Quote

Voor kinderen is het schrijnend als er geen geld is om een computer te kopen, aan schoolacti­vi­tei­ten mee te doen of lid te zijn van een sportclub. Dan vallen ze erbuiten

Jan Pieter Lokke

,,Dat is een beetje inherent aan de cultuur onder met name ouderen in Lopik’’, zegt burgemeester Jan Pieter Lokker. ,,Mensen hangen het niet aan de grote klok als ze moeten worstelen om rond te komen. Ouderen zijn niet snel geneigd om hulp te vragen. Door extra voorlichting hopen we hen toch te bereiken. Voor kinderen is het schrijnend als er geen geld is om een computer te kopen, aan schoolactiviteiten mee te doen of lid te zijn van een sportclub. Dan vallen ze erbuiten. Het is voor ons een serieus punt dat mensen kunnen meedoen in de samenleving en we willen dat de drempel daarvoor zo laag mogelijk wordt.’’

Verhogen

Burgemeester en wethouders willen de individuele inkomenstoeslag verdubbelen en de gemeentelijke bijdrage aan de collectieve zorgverzekering voor minima verhogen van 15 naar 25 euro per polis per maand.

Voor kinderen uit minimagezinnen komt er één regeling: het kindpakket. Voor kinderen tot en met 12 jaar is 300 euro beschikbaar en voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar 360 euro. Verder wordt het budget van het Jeugdsportfonds vergroot. De regeling maatschappelijke participatie, voor financiële bijdrage aan het lidmaatschap van een club, bibliotheek of een krantenabonnement, wordt ook opengesteld voor ouderen vanaf 65 jaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht