Volledig scherm
Het kantoor van hulporganisatie STIL in Utrecht. © Google Streetview

Gezinnen met minderjarige kinderen de straat opgestuurd

Hulporganisatie STIL, die plek biedt aan illegale vluchtelingen, heeft in twee weken tijd zeven gezinnen met minderjarige kinderen de straat opgestuurd. STIL kan de toenemende vraag niet aan.

Op het moment dat de gezinnen bij de Utrechtse organisatie aanklopten, was STIL al op zoek naar plek voor drie andere gezinnen. ,,Voor hen hebben we met de grootste moeite op het nippertje een plek gevonden,'' zegt Margreet Jenezon van STIL. ,,De andere gezinnen hebben we weggestuurd met de boodschap dat er geen plek meer is.''

De organisatie plaatst jaarlijks zo'n 18 gezinnen in een netwerk van particulieren. Daarnaast vangen kerken nog eens 12 gezinnen op. Ook zij worden overvraagd. De kerken willen niet reageren. ,,We doen dit toch een beetje in het verborgene,'' laten ze weten via STIL.

Officieel recht
Moeders met kinderen wier asielaanvraag is afgewezen, hebben officieel recht op een verblijf in een gezinslocatie van het Rijk. Daar wordt aan hun terugkeer gewerkt. Vaak zijn deze mensen volgens STIL bang uitgezet te worden en kiezen ze er daarom voor om 'onder te duiken'.

Quote

Gezinnen met minderjari­ge kinderen horen niet op straat te slapen.

Maarten van Ooijen, ChristenUnie

De toename komt volgens Jenezon doordat het makkelijker is mensen gedwongen uit te zetten naar bijvoorbeeld Armenië, omdat Nederland met dat land een 'terugname' deal heeft gesloten. Ook heeft STIL te maken met meer mensen die dreigen te worden uitgezet naar een ander Europees land.

Onaangenaam verrast
Raadslid Maarten van Ooijen van de ChristenUnie is 'zeer onaangenaam verrast' door het nieuws van STIL, die jaarlijks 176.000 euro subsidie krijgt (exclusief een eenmalige bed-bad-broodbijdrage) ,,Gezinnen met minderjarige kinderen horen niet op straat te slapen,'' zegt Van Ooijen. Het raadslid stelt donderdag in de gemeenteraad vragen aan het college.

Volgens wethouder Kees Diepeveen 'moet er in principe genoeg plek zijn'. ,,Als STIL een ander beeld heeft gaan we daarover in gesprek.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht