Volledig scherm
Saïd Razzouki (links) en Redouan Taghi. © Politie

Gezochte criminelen Taghi en Razzouki hebben mogelijk nieuw uiterlijk

Politie en justitie houden er rekening mee dat de internationaal gezochte criminelen Ridouan Taghi en Saïd Razzouki door middel van plastische chirurgie hun uiterlijk hebben laten veranderen. Dat melden bronnen bij politie en justitie aan het AD.

Volledig scherm
Saïd Razzouki. © Politie

De twee criminelen worden verantwoordelijk gehouden voor meerdere liquidatieopdrachten en grote lucratieve cocaïnetransporten. De uit Vianen en Utrecht afkomstige criminelen staan op de Nationale Opsporingslijst en worden sinds maart 2018 ook internationaal gezocht. Taghi zou de leider zijn van de organisatie, Razzouki is zijn rechterhand. De twee waren al langer in beeld, maar de jacht is pas echt geopend sinds de Utrechtse kroongetuige Nabil B. naar voren stapte en Taghi (40) en Razzouki (45) beschuldigde van het geven van liquidatieopdrachten. Zo worden de liquidaties op Hakim ChengachiRanko Skekic en misdaadblogger Martin Kok aan het tweetal toeschreven.

In het criminele circuit gaan geruchten dat Taghi en Razzouki nog véél meer op hun kerfstok hebben. Politie en justitie gaan er ook vanuit dat de broer van kroongetuige Nabil B. is geliquideerd in opdracht van Taghi en Razzouki: B. werd immers al door hen bedreigd. De Marokkaanse opsporingsdienst heeft Taghi ook in het vizier in verband met de vergismoord op een geneeskundestudent op een terras in Marrakech in november vorig jaar.

De politie weet niet waar de twee gezochte criminelen zich op dit moment bevinden: Mexico, Colombia of Dubai worden genoemd als mogelijke schuilplaatsen. Een groot rechercheteam van de Landelijke Eenheid van de politie maakt al maanden jacht op Nederlands meest gezochte criminelen. De rechercheurs houden er echter sterk rekening mee dat zowel Taghi als Razzouki, van wie inmiddels enkele foto’s door de politie in omloop zijn gebracht, plastische chirurgie hebben ondergaan in de hoop uit de handen van politie en justitie te blijven. ,,Dat is een scenario waar we sterk rekening mee houden'', zegt een bron.

Lucratieve handel

Volledig scherm
Redouan Taghi. Redouan Ridouan © Politie

Taghi en Razzouki worden door politie en justitie in staat geacht zulke stappen te nemen en hebben ook financieel geen enkele moeite om dit soort operaties uit te voeren. Het criminele vermogen van Taghi en Razzouki wordt door de opsporingsdiensten op honderden miljoenen euro’s geschat en is in de afgelopen jaren in korte tijd verdiend door de zeer lucratieve handel in cocaïne.

Vermoed wordt dat de twee het geld witwassen door de aankoop van vastgoed in Marokko en Dubai. Ook wordt het geld gestoken in luxueuze auto’s die behangen zijn met diamanten ter waarde van honderdduizenden euro’s. Bovendien stelt het grote vermogen hen in staat om veel te reizen, om zo uit de handen van de opsporingsdiensten te blijven.

Ondanks de ongekende financiële middelen die de criminelen tot hun beschikking hebben heeft het rechercheteam een flinke troef in handen: een dna-profiel. Omdat Mohamed Razzouki, de broer van Saïd, op dit moment vastzit en wordt vervolgd voor de voorbereiding van een liquidatie, kan Saïd worden geïdentificeerd op basis van een verwantschapstest. Bij Ridouan Taghi ligt dat anders: in de dna-bank zit er geen dna-profiel van Taghi, omdat hij niet eerder strafrechtelijk is vervolgd. Politie en justitie hebben een beloning uitgeloofd van 25.000 euro voor de tip die leidt tot de aanhouding van de criminele kopstukken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht