Volledig scherm
Cronenbergherbrug in Loenen aan de Vecht. © Google Maps

Giftige verf chroom-6 zit op vier provinciale bruggen

Bij vier bruggen van de provincie Utrecht is de giftige verf chroom-6 gevonden. Er zijn geen aanwijzingen dat medewerkers ziek zijn geworden door werkzaamheden aan de bruggen.

Alle zeven beweegbare bruggen van de provincie zijn de afgelopen maanden nauwkeurig onder de loep genomen. In de oude verflagen aan de bovenkanten van de bouwwerken is gezocht naar de aanwezigheid van zware metalen en chroomverbindingen.

Op vier plekken is de giftige verf chroom-6 gevonden. Het gaat om de Nieuwe Weteringbrug in Nieuwersluis, Cronenburgherbrug in Loenen, Eembrug (fietsbrug) in Eembrugge en Geerbrug (tussen Woerden en Wilnis).

De tweede fase van het onderzoek richt zich op de onderkant van de bruggen. De resultaten worden in het eerste kwartaal van dit jaar verwacht.

Volledig scherm
Nieuwe Weteringbrug in Nieuwersluis. © Google Maps

 De afgelopen jaren werd duidelijk dat werknemers van Defensie en de NS gezondheidsklachten kregen na het werken met de verf bij onderhoud van defensiematerieel en treinen. Sindsdien is er op meer plekken onderzoek gedaan naar het gebruik van de kankerverwekkende stof.

De PVV vroeg het Utrechtse provinciebestuur om informatie na een onderzoek naar bruggen in de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Staten meldt dat er geen signalen bekend zijn over gezondheidsklachten van provinciale medewerkers die hebben gewerkt met chroom-6. Als (oud-)medewerkers zich zorgen maken, kunnen ze zich richten tot hun huisarts en als er een verband bestaat tussen de klachten en vroegere werkzaamheden, tot de bedrijfsarts.

Volledig scherm
Geerbrug in provinciale weg N212 tussen Woerden en Wilnis. © Google Maps
Volledig scherm
De fietsbrug in Eembrugge. © Google Maps

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht