Volledig scherm
Cronenbergherbrug in Loenen aan de Vecht. © Google Maps

Giftige verf chroom-6 zit op vier provinciale bruggen

Bij vier bruggen van de provincie Utrecht is de giftige verf chroom-6 gevonden. Er zijn geen aanwijzingen dat medewerkers ziek zijn geworden door werkzaamheden aan de bruggen.

Alle zeven beweegbare bruggen van de provincie zijn de afgelopen maanden nauwkeurig onder de loep genomen. In de oude verflagen aan de bovenkanten van de bouwwerken is gezocht naar de aanwezigheid van zware metalen en chroomverbindingen.

Op vier plekken is de giftige verf chroom-6 gevonden. Het gaat om de Nieuwe Weteringbrug in Nieuwersluis, Cronenburgherbrug in Loenen, Eembrug (fietsbrug) in Eembrugge en Geerbrug (tussen Woerden en Wilnis).

De tweede fase van het onderzoek richt zich op de onderkant van de bruggen. De resultaten worden in het eerste kwartaal van dit jaar verwacht.

Volledig scherm
Nieuwe Weteringbrug in Nieuwersluis. © Google Maps

 De afgelopen jaren werd duidelijk dat werknemers van Defensie en de NS gezondheidsklachten kregen na het werken met de verf bij onderhoud van defensiematerieel en treinen. Sindsdien is er op meer plekken onderzoek gedaan naar het gebruik van de kankerverwekkende stof.

De PVV vroeg het Utrechtse provinciebestuur om informatie na een onderzoek naar bruggen in de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Staten meldt dat er geen signalen bekend zijn over gezondheidsklachten van provinciale medewerkers die hebben gewerkt met chroom-6. Als (oud-)medewerkers zich zorgen maken, kunnen ze zich richten tot hun huisarts en als er een verband bestaat tussen de klachten en vroegere werkzaamheden, tot de bedrijfsarts.

Volledig scherm
Geerbrug in provinciale weg N212 tussen Woerden en Wilnis. © Google Maps
Volledig scherm
De fietsbrug in Eembrugge. © Google Maps
  1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
    PREMIUM
    2brothersonthe4thfloor

    De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

    Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht