Volledig scherm
De gouden courgette genaamd Kevin van kunstenaar Sarah Lucas, te vinden op het Nicolaaskerkhof naast het Centraal Museum © AD

Giga gouden courgette bij naaktexpositie in Utrecht verleidt tot betasten

Een enorme gouden courgette ligt te pronken op het Nicolaaskerkhof, pal naast het Centraal Museum in Utrecht. 

Het is overigens niet voor iedereen duidelijk dat het om een courgette gaat. Want een op de fiets passerende stadsbewoner laat luidkeels weten er een gouden pinda in te herkennen. ,,Ja, zeker weten!’’ 

De courgette heet Kevin en is gemaakt door de 57-jarige Engelse kunstenaar Sarah Lucas, die aan het eind van de vorige eeuw deel uitmaakte van de Young British Artists. Haar object hoort bij de tentoonstelling De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen, die nog tot en met 24 mei te zien is.

Zo nu en dan wordt de courgette - zo u wilt een metersgroot mannelijk geslachtsdeel - beklopt, betast en gefotografeerd door een bezoeker van het museum of een gewone passant. De courgette staat voor groei en vruchtbaarheid. 

Het werk van Lucas is vaak confronterend, feministisch én humoristisch. Dus wellicht toch een pinda?

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Vanavond staat de Californische band The Growlers in Ronda in TivoliVredenburg. Hun muziek wordt niet voor niets beach goth genoemd: de band mixt surf, garagerock, pop en psychedelica. Dit jaar bracht The Growlers het nieuwe studioalbum Natural Affair uit, waarop de band zich meer laat inspireren door energieke new wave funk en dansbare disco. De zaal opent om 19.00 uur, de band speelt de eerste klanken om 19.45 uur. Tickets zijn 23,35 euro en zijn hier te bestellen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht