Volledig scherm
© ANP

Gin Festival Utrecht: de onstuitbare opmars van gin-tonic

Voor de tweede keer kan Utrecht genieten van een festival rond de drank gin. Aankomend weekend (8 en 9 juni) komt het Gin Festival naar de Domstad. We spraken Albert van Beeck Calkoen, eigenaar van Mister Cocktail, over de populariteit van het drankje, het begin van het festival en het samenstellen van de line-up.

Gin-tonic werd in de zomer immens populair op de terrassen. Talloze soorten, bijzondere combinaties en interessante smaken zorgden ervoor dat de zomerse dorstlesser terrein won. Deze opmars was ook Albert van Beeck Calkoen van Mister Cocktail niet ontgaan. Hij speelde handig in op de trend.

„Eigenlijk merkte ik dat gin steeds populairder werd bij de media, de horeca en brouwerijen”, legt hij uit. „Er werd veel over geschreven en er was veel vraag naar. Toen heb ik in 2014 de Gin-Tonic Day opgezet in Amsterdam. De markt werd steeds groter en dat merkte je toen ook.” Na de successen in de hoofdstad werd in 2017 de eerste editie in Utrecht gehouden.

Quote

Je kunt echt tienduizen­den combina­ties bedenken met gin

Albert van Beeck Calkoen, Mister Cocktail

De zaterdag is in Utrecht al volledig uitverkocht, voor de vrijdag zijn er nog wel kaartjes beschikbaar. Van Beeck Calkoen vindt het niet raar dat het drankje in korte tijd enorm populair is geworden. ,,Het is gewoon echt lekker”, vertelt hij. „Daarnaast is het heel divers, je kunt tienduizenden combinaties bedenken. Hierdoor blijft het spannend.”

Honderdtwintig soorten gin

De brouwerijen kwamen als vanzelf, waardoor ze eigenlijk zichzelf selecteerden. De line-up in Utrecht is dan ook al helemaal klaar. Het is de grootste verzameling gin-soorten die Utrecht ooit heeft gezien: 120 in totaal, en daarnaast 14 tonics, 13 jenevers en 12 soorten vermout. Uiteraard vind je er ook verschillende foodtrucks en er treden bandjes op. Ook kun je masterclasses en seminars volgen, waarbij je alles te weten komt over het ontwikkelen, distilleren van gin en de geschiedenis van het drankje.

Op de website vind je meer informatie over het festival en kun je tickets bestellen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht