Volledig scherm
Het buitengebied in de regio Rivierenland beschikt mogelijk volgend jaar over een glasvezelaansluiting. © ANP XTRA

Glasvezel voor buitengebied Culemborg

Ruim 400 huishoudens en bedrijven in het buitengebied van Culemborg krijgen volgend jaar mogelijk snel internet. De Europese Commissie is akkoord met de plannen van de tien gemeenten binnen de regio Rivierenland om breedband aan te leggen voor in totaal 13.000 adressen.

Als de gemeenteraden eind dit jaar ook instemmen kan komend voorjaar de schop in de grond.

Dit mag niet overal: Europa heeft alleen toestemming gegeven voor de zogenaamde witte gebieden. Dat zijn adressen waar alleen koper ligt (dus geen koper en coax) en waar de providers niet meer dan 30 megabit per seconde kunnen garanderen. Ter illustratie: een gezin waarvan iedereen tegelijk gebruikmaakt van internet heeft al snel 50 tot 100 megabit nodig.

Prijs

Het gaat in de hele Regio Rivierenland om bijna 13.000 adressen, vooral in het buitengebied, waar dit geldt. Verreweg de meeste hiervan (bijna 2.800) liggen in Buren; Neder-Betuwe staat met bijna 2.000 op een tweede plek. Tiel (600) en Culemborg (ruim 400) hebben er weinig, omdat deze gemeenten weinig buitengebied hebben. 

De investering vanuit de regio bedraagt 32 tot 44 miljoen euro. De bedoeling is dat er een open netwerk komt met meerdere aanbieders. De prijs van de aangeboden pakketten wordt niet hoger dan wat de consument in de kern betaalt, zo is afgesproken. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht