Volledig scherm
Jamy (R) kan nu ook van pepernoten genieten want er zijn ook glutenvrije pepernoten die de Piet dit jaar strooit . © Foto Ruud Voest

‘Glutenvrije Piet’ rukt op: in Zeist nu óók Piet met speciale pepernoten

Lekker pepernoten eten tijdens het Sinterklaasfeest? Voor kinderen met een glutenintolerantie is dit niet vanzelfsprekend. Sinds vorig jaar lopen er daarom Glutenvrije Pieten mee in Sinterklaasoptochten. En dat worden er steeds meer: naast Utrecht, Bilthoven en De Bilt, maakt de speciale Piet dit jaar z’n opwachting in Zeist.

Vorig jaar stuurde Martine van Bemmel uit Zeist een berichtje naar de organisatie van de Sinterklaasoptocht van het dorp: of er ook een Piet zou zijn die glutenvrije pepernoten uitdeelde. Zo zou haar zoontje Jaimy (8), die glutenintolerantie heeft, óók pepernoten kunnen eten tijdens de optocht. „Helaas was er nog geen glutenvrije Piet”, vertelt ze. „Ik heb toen zelf een zakje speciale pepernoten meegenomen en ben tijdens de optocht een stuk vooruit gerend om de pepernoten stiekem aan een Piet te geven. Die gaf het zakje dan weer aan Jaimy. Zo kon mijn kind tóch meedoen.”

Glutenintolerantie

Twee jaar geleden was Jaimy, toen 6 jaar oud, langere tijd ziek. „We dachten dat hij een parasiet had, omdat hij maar bleef afvallen”, vertelt Van Bemmel. „Na een aantal onderzoeken bleek hij coeliakie, ofwel glutenintolerantie te hebben.” Dat betekent dat Jaimy geen producten kan eten waar tarwe, gerst, haver en mout in verwerkt zijn. „Met het kerstdiner op school maak ik een eigen buffetje voor hem, samen met ouders die ook een kind hebben met een allergie of intolerantie.”

Volledig scherm
Glutenvrije Piet Winfred Coenraats met dochters Fleur (8, links) en Eva (10), die coeliakie heeft. De Glutenvrije Piet is herkenbaar aan een groen vlaggetje op zijn baret, waar ‘Glutenvrij’ op staat. Hij zwaait ook met groene vlaggetjes. Kinderen met coeliakie herkent hij aan een speciale kleurplaat die zij in hun hand of op hun muts hebben geplaatst. © Winfred Coenraats

Maar voor het Sinterklaasfeest was nog geen oplossing en dus stuurde Van Bemmel dit jaar wéér een berichtje naar de Zeistse Sinterklaasorganisatie. En er was goed nieuws: Zeist is een van de ruim 100 plekken in Nederland waar een Glutenvrije Piet mee zal lopen in de komende Sinterklaasoptocht. Van Bemmel is blij: „Nu kan Jaimy zien dat Sint en Piet ook aan hem hebben gedacht.”

Buitengesloten

Ook de oudste dochter van Winfred Coenraats uit Vianen heeft coeliakie. „Eva voelt zich weleens buitengesloten omdat ze niet met alles mee kan eten”, vertelt hij over zijn dochter van 10. „Ik speelde zelf al een paar jaar Piet op verschillende scholen. Toen ik vorig jaar hoorde dat er voor het eerst Glutenvrije Pieten mee zouden lopen in Sinterklaasoptochten heb ik me direct opgegeven.” Coenraats loopt dit jaar voor de tweede keer mee in de optocht in Bilthoven en De Bilt. „Ik zie veel blije gezichten. Kinderen met Coeliakie mogen nu óók eindelijk een handje of high five geven aan een Piet. Eerder was dat ondenkbaar.”

De opmars van de Glutenvrije Piet

In 2017 liepen er voor het eerst Glutenvrije Pieten mee in Sinterklaasoptochten; in totaal 86 Pieten in 61 plaatsen. Dit jaar zijn er al 150 Glutenvrije Pieten die op meer dan 100 plekken glutenvrije pepernoten uitdelen. Deze pepernoten zitten verpakt in aparte zakjes, om te voorkomen dat ze gemixt worden met normale pepernoten. Sommige kinderen kunnen namelijk al ziek worden van een kruimel van een gewone pepernoot. Het initiatief van de Glutenvrije Piet werd genomen door een moeder die een kind met coeliakie heeft en wordt nu vanuit de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) geregeld. Rondom Utrecht liepen er al Glutenvrije Pieten mee in Utrecht, De Bilt, Bilthoven en Culemborg. In Zeist, Montfoort en Linschoten zijn ze er dit jaar voor het eerst. De Pieten herkennen kinderen met coeliakie aan speciale kleurplaten die ze via de site van de NCV kunnen uitprinten en mee kunnen nemen.

Eén op de honderd Nederlanders heeft coeliakie. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam anti-stoffen aanmaakt tegen je eigen weefsels. Bij coeliakie uit dat zich in ontstekingen in de dunne darm. Geschat wordt dat er in Nederland 170.000 mensen coeliakie hebben. (Cijfers: Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV)

Volledig scherm
Glutenvrije Piet Winfred Coenraats is te herkennen aan zijn groene vlaggetjes met ‘Glutenvrij’ erop. Hier met dochter Eva (10), die enkel glutenvrij kan eten. © Winfred Coenraats

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht