Goed acterende Jan van Zanen schittert in anti-autokraakfilmpje

VideoEen voorlichtingsfilmpje waarin de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen het slachtoffer is van een autokraak, moet mensen bewust maken dat ze geen spullen in de auto moeten achterlaten. Ook niet voor heel even. Want volgens de gemeente vinden er nog steeds veel te veel van dit soort diefstallen plaats in Utrecht. 

De gemeente en de politie werken al jaren samen om het aantal autokraken terug te dringen. Hoewel deze criminaliteit in 2017 (5921) iets is gedaald ten opzichte van 2016 (6007) is dat nog altijd te veel, vindt de gemeente. Om dit aantal nog verder omlaag te brengen, heeft de gemeente ook de hulp nodig van de autobezitters.

Cadeautje

Want toezichthouders van de gemeente zien tijdens hun rondes in de wijken nog vaak genoeg tassen en andere waardevolle spullen in de auto’s liggen. Zo is in het filmpje te zien hoe uit de auto van Van Zanen, verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad, een cadeautje van de bijrijderstoel wordt gestolen als hij even een bloemetje aan het kopen is.

Burgemeester Jan van Zanen schittert in anti-autokraakfilmpje.
Volledig scherm
Burgemeester Jan van Zanen schittert in anti-autokraakfilmpje. © AD

Naast diefstal uit auto’s ziet de gemeente ook dat er regelmatig auto-onderdelen zoals verlichting, airbags, kentekenplaten en navigatiesystemen worden gestolen. Volgende week is de aftrap van een actie om dit tegen te gaan, samen met een aantal BOVAG autodealers, waarbij autobezitters gratis hun kentekenplaten kunnen laten vastzetten.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht