Volledig scherm
PREMIUM
Gert Tetteroo, directeur van de stichting Henry Hudson 500, heeft een voorliefde voor verhalen uit de VOC-tijd. © Marlies Wessels

'Gouden Eeuw is het begin van de vrije samenleving'

VOCHandelsgeest en tolerantie, maar ook onderdrukking kenmerken volgens Gert Tetteroo het Nederland van de 17de eeuw. De Vinkevener wil zijn fascinatie voor de Gouden Eeuw delen met anderen.

Quote

Het is goed om met elkaar stil te staan bij de wortels van Nederland

Gert Tetteroo
Volledig scherm
© Marlies Wessels

Om die geschiedenis niet te vergeten organiseert Tetteroo als directeur van de stichting Henry Hudson 500 een toertocht door Nederland met VOC-schip De Halve Maen. Het schip doet zes voormalige VOC-havens aan.

,,Het is goed en inspirerend om met elkaar stil te staan bij de wortels van Nederland'', zegt Tetteroo. ,,Dit zijn wij tot in onze tenen. We initiëren steeds weer nieuwe evenementen om deze inspirerende Nederlandse geschiedenis onder de aandacht te brengen. Niet alleen de mooie kanten, maar ook waar we niet trots op zijn, zoals slavernij en onderdrukking. Het was niet allemaal goed, maar het was wel het begin van de vrije samenleving waarin wij leven'', stelt Tetteroo.

Replica
De Halve Maen, Nederlands enige zeilende 17de eeuwse replica, vaart op 14 oktober weg uit de haven van Hoorn, haar thuishaven bij het Westfries Museum.

Van daaruit vaart zij naar Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft en tenslotte naar Rotterdam waar Jan Peter Balkenende op zondag 30 oktober een lezing houdt over de VOC-mentaliteit, van toen en nu. Het schip blijft in iedere haven een paar dagen liggen en is voor het publiek gratis te bezichtigen.

Afscheidsdienst
De toer wordt mede gefinancierd vanuit twee grote culturele fondsen: het Mondriaan Fonds en het VSB Fonds. ,,Daarnaast hebben we nog bijdragen ontvangen van diverse andere fondsen en gemeenten'', stelt Tetteroo.

,,Bovendien helpen alle steden die we bezoeken mee met het organiseren van evenementen om de aankomst van de Halve Maen te vieren. In Enkhuizen organiseren ze zelfs een volledige VOC-maand. Die massale medewerking aan ons project is geweldig.''

Vlak voor het vertrek van de Halve Maen vanuit thuishaven Hoorn is er voor de bemanning een afscheidsdienst. ,,Zo ging dat vroeger ook'', stelt de Vinkevener. ,,Er is zelfs een afscheidslied voor de Halve Maen gecomponeerd.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht